Popcorn z majerankowo-czosnkowym pesto

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 02-06-2012 r.

Zadziwiająco łatwe danie, które z powodzeniem zastąpi niezbyt zdrowe chipsy czy zapychające chrupki ze sklepu. Jest także od nich mniej kaloryczne – jedna porcja ma tylko 380 kcal! Nie zapomnijmy o najlepiej pasującym do niego dodatku – dobrze schłodzonym piwie z białą pianką.

Składniki

opakowanie popcornu naturalnego (bez masła, soli czy innych dodatków) do przygotowania w mikrofalówce. Ma z tego wyjść około 3 szklanek gotowego już popcornu.
1/2 szklanki suszonego majeranku
szklanka drobno startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek (najzdrowsza będzie extra-vergine)
łyżeczka soli
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
ewentualnie: łyżeczka pieprzu cayenne lub mielonego chili – dla miłośników ostrzejszych doznań smakowych

Wykonanie

Przyrządzić popcorn według instrukcji na opakowaniu w kuchence mikrofalowej (około 1-2 min.; wyjmij go kiedy skończy ‘’pykać’’). Używając blendera zmiksuj razem czosnek, oliwę z oliwek, parmezan, majeranek, sól i ewentualnie pieprz cayenne lub chili w proszku – aż otrzymasz jednorodną masę.

Umieść gotowy popcorn w misce i polej go zielonym sosem. Dobrze wymieszaj i podawaj natychmiast – póki aromat jest najbardziej intensywny!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28521 )
Array ( [docId] => 28521 )