Składniki
opakowanie popcornu naturalnego (bez masła, soli czy innych dodatków) do przygotowania w mikrofalówce. Ma z tego wyjść około 3 szklanek gotowego już popcornu.
1/2 szklanki suszonego majeranku
szklanka drobno startego parmezanu
1/3 szklanki oliwy z oliwek (najzdrowsza będzie extra-vergine)
łyżeczka soli
2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
ewentualnie: łyżeczka pieprzu cayenne lub mielonego chili – dla miłośników ostrzejszych doznań smakowych
Wykonanie
Przyrządzić popcorn według instrukcji na opakowaniu w kuchence mikrofalowej (około 1-2 min.; wyjmij go kiedy skończy ‘’pykać’’). Używając blendera zmiksuj razem czosnek, oliwę z oliwek, parmezan, majeranek, sól i ewentualnie pieprz cayenne lub chili w proszku – aż otrzymasz jednorodną masę.