Łosoś wspaniale sprawdza się jako baza dla różnych przekąsek. Koreczki, kanapki, tosty, sałatki… My proponujemy pyszne roladki, które bez wątpienia będą hitem na każdej imprezie.
Łosoś jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w magnez, potas, wapń, fosfor, jod, fluor, cynk i miedź oraz witaminy – zwłaszcza A, D, B6 i B12. Ta ostatnia, zwana inaczej cyjanokobalaminą, ma kluczowy wpływ na produkcję czerwonych krwinek, jej niedostatek często jest przyczyną ogólnego zmęczenia organizmu, a nawet anemii.
Składniki
8 kromek pieczywa tostowego – razowego lub grahama
8 plastrów (około 200 g) wędzonego łososia (może być też sałatkowy – w formie kawałeczków)
60 g solonego masła (jeśli chcesz, może być też naturalne)
natka świeżej pietruszki (możesz z powodzeniem zastąpić ją świeżym koperkiem)
sok z 1/2 cytryny
świeżo zmielony pieprz
słodka mielona papryka
Wykonanie
Wyjmij masło z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Następnie
zmiksuj je w misce razem z umytą i drobno posiekaną natką pietruszki.
Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką papryką i kilkoma
kroplami soku z cytryny. Odkrój skórki z pieczywa tostowego, ułóż kromki
na plastikowej folii spożywczej, przykryj z góry jeszcze jedną warstwą
folii i delikatnie rozwałkuj wałkiem. Usuń folię.
Rozsmaruj na pieczywie przyprawione masło z dodatkami (daj bardzo cienką warstwę), na to zaś wyłóż kawałki łososia. Skrop go resztą soku z cytryny. Teraz zwiń kanapeczki tak, aby uzyskać formę roladek. Żeby lepiej się trzymały, możesz owinąć szczelnie każdą z nich plastikową folią spożywczą. Wstaw je do lodówki przynajmniej na godzinę, a potem podawaj.