Smażona mozzarella w panierce - z bekonem, czosnkiem i ziołami

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 17-06-2012 r.

Mozzarella jest wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno. Jednak ma tę właściwość, że pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się roztapia, uzyskując półpłynną konsystencję. Wówczas jej spożycie nie należy do najłatwiejszych, a już na pewno nie jest super estetyczne. Jednak nie martwcie się! My wiemy jak smacznie i elegancko przyrządzić smażoną mozzarellę, tak aby wygodnie się ją jadło.

Oczywiście w panierce, którą dla niepowtarzalnego aromatu wzbogacamy ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Już czujecie ten zapach?

Składniki (na 6 porcji):
- 1 kulka (około 250 g) wędzonej mozzarelli
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 1 duża szalotka albo młoda cebulka-dymka
- 8 plasterków (około 200 g) bekonu
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- sól, pieprz – do przyprawienia

Wykonanie:

Odpakuj mozzarellę, wylej zalewę, po czym pokrój ser na 6 równych plastrów o grubości mniej więcej 1,5 cm.

Obierz szalotkę lub cebulkę ze skórki i pokrój ją w drobną kostkę. Plastry bekonu pokrój na cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż na niej szalotkę i bekon; dodaj obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżkę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Odstaw.

W głębokim talerzu rozbij jajko, roztrzep je widelcem. Do drugiego talerza nasyp mąkę, dodaj do niej trochę soli i pieprzu oraz 1 łyżkę ziół prowansalskich i granulowanego czosnku. Panieruj plastry mozzarelli – najpierw w jajku (strzepując dokładnie jego nadmiar), później w przyprawionej mące.

Smaż plastry mozzarelli na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek (3 łyżki) około 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż ser na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wyłóż tak przygotowane mozzarelle na półmisek, ich górę zaś udekoruj podsmażonym z szalotką i czosnkiem bekonem. Nie zapomnij dać każdemu gościowi własny talerzyk oraz sztućce!

Omelczuk Maria

Tagi: sery

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28539 )
Array ( [docId] => 28539 )