Starożytny przepis na bruschettę z pieczarkami i sosem winegret

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 21-06-2012 r.

Zgłębiając tajniki kuchni Antycznego Rzymu, odkryłam rewelacyjny przepis na wspaniałą pieczarkową salsę, którą można zjeść zarówno na wierzchu pieczywa (właśnie w formie włoskiej bruschetty), jak i jako dodatek do ziemniaków, makaronu czy ryżu.

Ojcem tej receptury jest słynny Apicjusz, jeden z pierwszych autorów książek kulinarnych. „De Re Culinaria” to łacińskie dzieło z przełomu IV i V w. n.e., składające się z 10 ksiąg, z których każda zawiera bardzo wiele przepisów uporządkowanych według odpowiednich działów, np. „dania z drobiu”, „ryby”, „ogród i warzywa”, etc.

Pieczarki przyrządzone na sposób kwaśny bardzo mnie zaciekawiły. Na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło, że będzie to przekąska niezbyt wyborna – podświadomie kwaśny smak kojarzy nam się z czymś zepsutym (kubki smakowe, które są umiejscowione po bokach języka wysyłają do naszego mózgu sygnał, że pokarm, który spożywamy jest sfermentowany). Jednak później z pewnością będziecie zaskoczeni jak cudownie ocet balsamiczny podkreśla smak grzybów.

Starożytni Rzymianie dobrze wiedzieli, że delikatna kwaskowatość jedzenia jest bardzo przyjemna i wręcz wskazana, gdyż mile pobudza nasze receptory smakowe oraz enzymy trawienne.

Składniki

4 kromki ciabatty, bagietki lub innego pieczywa
trochę oliwy z oliwek, do posmarowania chleba
300 g pieczarek
4 szalotki
2 ząbki czosnku
50 g masła
2 łyżki octu balsamicznego
trochę ziół prowansalskich
sól, pieprz

 

Wykonanie

Najpierw przygotuj pieczarkową salsę na wierzch. Na patelni roztop masło, wrzuć na nie obrane i posiekane szalotki oraz czosnek, zaś minutę później umyte i drobno pokrojone pieczarki. Zalej je octem balsamicznym, dopraw ziołami, solą i pieprzem, i pozwól dusić się we własnych sokach na małym ogniu.

Skrop kromki ciabatty oliwą z oliwek (wystarczy dosłownie kilka kropli na każdą kromkę) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj około 10 minut w temp. 200°C. Wyjmij ciabatty z piekarnika i rozłóż na nich podsmażone w sosie winegret pieczarki.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28542 )
Array ( [docId] => 28542 )

Array ( [docId] => 28542 )