Jak zrobić domowy ocet

Kategoria: Przetwory
Autor: Chrapek Radosław
Data: 05-07-2012 r.

Ocet jest 4-10 procentowym roztworem kwasu octowego, który powstaje podczas fermentacji tlenowej. W zależności od rodzaju ocet może mieć różne przeznaczenie. Na przykład octu winnego można używać przede wszystkim do przygotowywania marynat, różnych zalew, sosów, musztard, a także do zmiękczania (kruszenia) mięsa.

Ocet jabłkowy

Składniki

1 kg skórek z jabłek (najlepiej, żeby to były jabłka z własnego, ekologicznego ogródka)
4 łyżeczki cukru
2 szklanki wody

Wykonanie

Skórki z jabłek wkładamy do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy je przegotowaną, letnią wodą. Słoik obwiązujemy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Gdy płyn zrobi się już kwaśny i będzie klarowny, to należy go przecedzić, przelać do butelek i zakorkować. Do octu jabłkowego można dodać również pół szklanki białego wina. Ocet najlepiej odstawić na całą zimę do piwnicy i na następne lato będzie gotowy do spożycia.

 

Ocet ziołowy

Składniki

kilka gałązek estragonu, bazylii, melisy, rozmarynu oraz kwiatu lawendy
kilka ususzonych skórek cytrynowych i pomarańczowych (dobrze umytych i sparzonych wrzątkiem)
kawałek kory cynamonu
1-2 ząbki czosnku
10-12 ziarenek rozgniecionego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
ocet (najlepiej 6-procentowy)

Wykonanie

Do słoika układamy wszystkie składniki. Później zalewamy je octem, tak aby je przykrył. Słoik obwiązujemy papierem, który następnie nakłuwamy w kilku miejscach i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na co najmniej dwa tygodnie. Później ocet ziołowy należy przefiltrować do butelek.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28557 )
Array ( [docId] => 28557 )