Pomarańczowy syrop z kardamonem na rozgrzanie

Kategoria: Przetwory
Autor: Omelczuk Maria
Data: 09-10-2012 r.

Doskonale wypada w połączeniu z mlecznymi albo śmietankowymi deserami czy też z lodami. Pomarańcze to bogate źródło witaminy C, zaś kardamon od wieków był ceniony w dalekowschodniej medycynie jako remedium na brak apetytu oraz infekcje dróg oddechowych. Poza tym ta pochodząca z Półwyspu Indyjskiego przyprawa jest uznawana za jeden z najsilniejszych afrodyzjaków.

Składniki

1 kg białego cukru
15 pomarańczy
10 owoców kardamonu (każdy owoc ma w środku małe, brązowo-czerwone nasionka, które trzeba zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu; ostatecznie możesz użyć gotowego, mielonego kardamonu, jednak będzie miał dużo słabszy zapach i smak)

duża miska
duży garnek
szklane butelki - do przechowywania syropu
kapslownica – do zamykania butelek z syropem

Wykonanie

Umyj pomarańcze, przekrój je na pół i wyciśnij sok (najlepiej jeśli wykorzystasz w tym celu wyciskarkę do cytrusów). Powinieneś otrzymać około litra soku. Przelej go do dużej miski, zamieszaj łyżką, aby dokładnie rozprowadzić miąższ (nie pozbywaj się go!), przykryj i zostaw tak na godzinę.

Rozłup owoce kardamonu, wydobądź nasionka i zmiel je w młynku do przypraw albo utłucz drobno w moździerzu. Przelej pomarańczowy sok do dużego garnka, dodaj cukier i mielony kardamon, po czym gotuj na małym ogniu przez godzinę i 20 minut. Ciecz powinna zgęstnieć.

Po upływie wskazanego czasu, zdejmij syrop z ognia i miksuj go mikserem na wolnych obrotach przez około 2 minuty. Z wierzchu powinna pojawić się piana, którą usuń łyżką cedzakową.

Do wyparzonych butelek przelej syrop, poczekaj aż zupełnie ostygnie, po czym zakapsluj je. Możesz przechowywać syrop w lodówce lub w temperaturze pokojowej aż do 6 miesięcy.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28559 )
Array ( [docId] => 28559 )