Składniki
1 kg białego cukru
15 pomarańczy
10 owoców kardamonu (każdy owoc ma w środku małe, brązowo-czerwone nasionka, które trzeba zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu; ostatecznie możesz użyć gotowego, mielonego kardamonu, jednak będzie miał dużo słabszy zapach i smak)
duża miska
duży garnek
szklane butelki - do przechowywania syropu
kapslownica – do zamykania butelek z syropem
Wykonanie
Umyj pomarańcze, przekrój je na pół i wyciśnij sok (najlepiej jeśli wykorzystasz w tym celu wyciskarkę do cytrusów). Powinieneś otrzymać około litra soku. Przelej go do dużej miski, zamieszaj łyżką, aby dokładnie rozprowadzić miąższ (nie pozbywaj się go!), przykryj i zostaw tak na godzinę.
Rozłup owoce kardamonu, wydobądź nasionka i zmiel je w młynku do przypraw albo utłucz drobno w moździerzu. Przelej pomarańczowy sok do dużego garnka, dodaj cukier i mielony kardamon, po czym gotuj na małym ogniu przez godzinę i 20 minut. Ciecz powinna zgęstnieć.