Mandarynkowa konfitura z pikantną nutą korzennych przypraw

Kategoria: Przetwory
Autor: Omelczuk Maria
Data: 25-09-2012 r.

Do przygotowania tej konfitury wykorzystuje się nie tylko miąższ mandarynek, lecz także ich aromatyczną skórkę. Nie martw się, będzie się ona najpierw marynować przez całą noc, a potem długo smażyć w zalewie – nabierze zatem odpowiedniej miękkości i delikatnego smaku. Zwróć uwagę na bogactwo korzennych przypraw – anyż, cynamon, goździki. Oto, co w chłodne, jesienne wieczory lubimy najbardziej!

Składniki

10 dużych mandarynek (najlepiej klementynek)
2,5 litra zimnej, przegotowanej wody
2 kg cukru
duża laska cynamonu
gwiazda anyżu
4 goździki
skórka obrana z cytryny, pokrojona na cienkie paseczki

duża miska lub garnek z przykryciem
3 półlitrowe słoiki

Wykonanie

Umyj dokładnie klementynki, szorując szczoteczką ich skórkę. Osusz je i odetnij ostrym nożem końcówki przy szypułce. Przekrój je wzdłuż na pół, usuń pestki, a następnie każdą połówkę pokrój w cieniutkie łódki. Umieść pokrojone mandarynki w dużej misce albo w garnku, zalej je wodą, dodaj laskę cynamonu, nasionka anyżu, goździki oraz skórkę z cytryny.

Przykryj pokrywką lub talerzem i tak odstaw na noc w chłodnym pomieszczeniu, aby się zamarynowały.

 

Po tym czasie przełóż mandarynki wraz z wodą do dużego rondla o grubym dnie albo na patelnię o szerokiej średnicy i gotuj je na średnim ogniu (jeżeli nie dysponujesz tak wielkim naczyniem, usmaż konfiturę partiami). Doprowadź wywar do wrzenia, po czym kontynuuj gotowanie jeszcze przez 10 minut (cały czas mieszając, sprawdzaj czy skórka mandarynek jest już miękka).

Zmniejsz ogień, wsyp cukier i gotuj konfiturę przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Za pomocą łyżki cedzakowej regularnie usuwaj z powierzchni szumowiny. Kiedy masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kisielu, zdejmij naczynie z ognia i odstaw na 5 minut do przestygnięcia.

Wyparz 3 słoiki, nałóż do nich mandarynkową konfiturę, po czym szczelnie zamknij. Na 2 minuty przewróć słoiki do góry nogami, po czym postaw je z powrotem do pionu. Przechowuj w suchym i ciemnym pomieszczeniu.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28558 )
Array ( [docId] => 28558 )