Gorąca zakąska z dorsza z leśnymi grzybami

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 15-09-2012 r.

Kocham jesień za grzyby. Uwielbiam je pod każdą postacią. Część oczywiście suszę, by móc rozkoszować się ich smakiem także zimą, część jednak przygotowuję od razu na świeżo. Ostatnio wykorzystałam je do pysznej gorącej zakąski z dorsza. Idealnie podkreśliły smak ryby. A zakąska idealnie sprawdziła się podczas wieczorku powakacyjnych wspomnień.

Składniki

6 filetów z dorsza
30 dag wędzonego chudego boczku
4 łyżki oleju
sok z cytryny
3 łyżki mąki krupczatki wymieszanej z łyżką przyprawy do ryb
30 dag kapeluszy świeżych, leśnych grzybów
olej do smażenia
plasterki cytryny + natka pietruszki

Wykonanie

Filety skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 15 minut. Na rozgrzanym oleju smażymy drobno pokrojony boczek. Wysmażone skwarki powinny być zrumienione, delikatne i kruche. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do rondelka – trzymamy w cieple.

Obsuszone filety panierujemy w mące z przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do wygrzanego naczynia i trzymamy w cieple. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu (dolewamy, gdy zachodzi potrzeba) smażymy pokrojone w cienkie paseczki grzyby tak długo aż wyparuje z nich cały sok.

Na podgrzanych talerzykach układamy porcję ryby, otaczamy grzybami, posypujemy skwarkami i ozdabiamy plasterkiem cytryny i natką. Podajemy gorące.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28582 )
Array ( [docId] => 28582 )