Hamburgery rybne z pomidorami

Autor: Chrapek Radosław
Data: 25-09-2012 r.

Przedstawiam wam wspaniały przepis na hamburgery z pomidorami, ale nie z mięsa wołowego, tylko z ryby. Są na prawdę smaczne. Polecam wam je, jeżeli jesteście na diecie, a nie możecie się powstrzymać od jedzenia hamburgerów. Jedząc je robicie na pewno duży krok w kierunku przejścia na zdrowy tryb życia.

Składniki:

30 dag filetów z ryby
4 łyżki oleju
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
3 dag bułki tartej
1 białko
4 bułki do hamburgerów ( można kupić również zwykłe bułki )
4 liście sałaty ( najlepiej masłowej )
2 pomidory sałatkowe
8 łyżeczek majonezu
sól
mielony czarny pieprz

Wykonanie:

Filety z ryby należy dobrze umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Następnie rybę wkładamy do malaksera, dodajemy łyżkę oleju, sok z cytryny i dobrze miksujemy. Następnie doprawiamy solą oraz mielonym czarnym pieprzem do smaku. Później wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy białko jajka i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita.

 

Zwilżonymi dłońmi z masy rybnej formujemy cztery dosyć płaskie hamburgery. Następnie wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor ( gdzieś około 10 minut). W międzyczasie należy przekroić bułki do hamburgerów i najlepiej podgrzać w kuchence mikrofalowej lub po prostu zrumienić w piekarniku. Sałatę dobrze umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Później umyte pomidory należy pokroić na plastry.

Każdą bułkę pierwsze smarujemy łyżeczką majonezu, później układamy liść sałaty, hamburger oraz na wierzch dajemy pomidory. Całość przykrywamy drugą częścią bułki.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36492 )
Array ( [docId] => 36492 )