Krewetki w karmelu

Autor: Chrapek Radosław
Data: 30-08-2012 r.

Wiem, że bardzo dużo osób nie przepada za krewetkami. Dlatego chcę podzielić się z wami tym przepisem. Jest to na pewno coś nowego. Kiedyś też krewetek nie lubiłem, ale kiedy przygotowałem je w ten sposób, to zjadłem je prawie wszystkie. Na prawdę polecam.

Składniki:

75 dag średniej wielkości krewetek ( około 40 sztuk )
¼ łyżki soli
1 ½ łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu karmelowego
½ drobno posiekanej cebuli
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 cebulka ze szczypiorkiem ( tylko posiekany szczypiorek )
1 ½ łyżki oliwy z oliwek ( Extra Virgin )
ryz ugotowany na parze ( można normalnie w wodzie )

Wykonanie:

Do dosyć dużego garnka należy wrzucić krewetki. Następnie dodać do nich sól, sos rybny, karmelowy i wszystko zagotować na dużym ogniu. Dodać również posiekaną cebulę, pieprz i dokładnie wymieszać. Należy dobrze mieszać krewetki, aby się nie przypaliły i nie przywarły do dna garnka.

 

Krewetki puszczą sok, który połączy się z innymi składnikami tworząc ciemny sos ( jeżeli sos będzie za gęsty, to można dodać do niego trochę wody). Krewetki będą gotowe, kiedy zmienią kolor na ciemnopomarańczowy ( około 15 minut gotowania ). Trzeba tak odparować sos, aby zostało go zaledwie kilka łyżek na dnie. Gdy garnek zdejmiemy z ognia, to należy dodać do niego olej i dokładnie wymieszać, aby połączył się on z sosem. Przed samym podaniem krewetki posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy również podać do nich ryż ugotowany na parze lub na sypko ( jak nam wygodniej ).

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35894 )
Array ( [docId] => 35894 )