Filety rybne w estragonie

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-07-2012 r.

W staropolskiej kuchni estragonu używano przede wszystkim do aromatyzowania octu i musztardy. Dziś estragon jest przyprawą powszechnie stosowaną. Liście estragonu dodaje się m.in. do zup, sosów, dań rybnych, duszonego mięsa wołowego oraz surówek. Jest też doskonałym dodatkiem do kiszenia ogórków, poprawia ich smak i jędrność. A jak smakują filety rybne w estragonie? Przekonajcie się sami.

Składniki

4 porcje ryby (sola lub dorszy) około 60 dag
3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
6 łyżek białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
łyżka świeżego estragonu (lub łyżeczka suszonego)
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie

Opłukaną rybę osączamy i kropimy sokiem z cytryny. Dymkę oczyszczamy, kroimy w krążki, dusimy na maśle. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Mieszamy natkę i estragon. Na uduszonej dymce kładziemy rybę, oprószamy ją pieprzem i solą, posypujemy połową posiekanych ziół, polewamy winem i zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°.

Przed podaniem skrapiamy potrawę pozostałym sokiem z cytryny i posypujemy resztą zieleniny.

Warto zapamiętać, że ze względu na intensywny zapach estragonu nie należy łączyć go z innymi wyraźnymi przyprawami i lepiej używać go w niewielkich ilościach.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28576 )
Array ( [docId] => 28576 )