Łosoś podany w taki sposób jest na prawdę pyszny. Kiedy go podamy z dodatkiem sosu bearnaise oraz z sałatką z rukoli, to będzie po prostu wyśmienity. Łosoś jest łatwy w przygotowaniu. Na pewno większą uwagę musisz poświęcić sosowi bearnaise. Kiedy ci się wszystko uda, to rezultat końcowy będzie oszałamiający.
Składniki:
1-1,5 kg filetu z łososia ( powinien być to dosyć duży płat, bez skóry i ości )
sól
mielony czarny pieprz
1 jajko
szczypta tymianku lub estragonu
2 płaty ciasta francuskiego
1 jajko
mąka do podsypania ciasta francuskiego
Sos bearnaise:
25 dag masła lub margaryny PALMY
3 małe cebule
2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
0,1 l octu winnego
0,2 l dobrego białego wina ( powinno być wytrawne )
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
4 żółtka
sól
przyprawa do potraw ( może być Vegeta lub taka przyprawa w małych kostkach z Knorr )
trochę drobno posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Łososia należy doprawić solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na blachę, a na niej układamy naszego łososia. Posypujemy go jeszcze świeżym estragonem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Z ciasta należy wyciąć kształt ryby i boki oraz wierzch należy posmarować jeszcze roztrzepanym jajkiem, aby miało ładny, złoty kolor po upieczeniu. Łososia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni Celsjusza i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos bearnaise.
Do dużego garnka należy wlać wrzącą wodę na kąpiel wodną. W mniejszym garnku należy zagotować ocet z winem, posiekanym estragonem, cebulą oraz pieprzem. Trzeba tak długo gotować, aby płyn wyparuje. Następnie układamy mały garnek nad gotującą się wodą w dużym garnku. Dodajemy żółtka i należy dokładnie mieszać, aż masa stanie się kremowa. Później wlewamy roztopione masło i mieszamy, aż sos się ładnie z nim połączy. Doprawiamy do smaku. Kawałek gotowej już ryby układamy na talerzu i podajemy polany sosem i posypany szczypiorkiem.