Jeżeli organizujesz imprezy o nieformalnym charakterze, na pewno wielokrotnie zastanawiałeś się co podać swoim gościom. Bufet składający się z niewielkich dań o charakterze przekąsek, które spokojnie można wziąć do ręki (typu fingerfood) zawsze spotka się z uznaniem przybyszów. Poza tym taki rodzaj jedzenia pasuje do drinków i innych napojów alkoholowych.
Pamiętaj w ogóle, że ryby na bazie których przyrządzasz wszelkie potrawy muszą być przede wszystkim świeże. Wybieraj te o błyszczących oczach i czerwonych skrzelach oraz koniecznie zrób „test palca”! Mięso świeżej ryby powinno być jędrne, zepsute zaś łatwo poddaje się naciskowi dłoni - tak, że tworzy się w nim wgłębienie. I oczywiście sprawdź jej zapach – jeśli jest zbyt intensywny, zapomnij! Proces rozkładu już trwa!
Na szczęście jednak nasza sardynkowa i tuńczykowa propozycja opiera się na rybach wędzonych oraz z puszki, a więc już częściowo przetworzonych. Nie zapominajmy, żeby na kilka godzin przed zaserwowaniem wstawić rybne dipy do lodówki – nabiorą one wówczas odpowiedniej, bardziej stałej konsystencji oraz się ”przegryzą”.
Do tego wystarczy już tylko postawić na stole kosz z różnymi rodzajami pieczywa: miękkiego i chrupkiego, białego i pełnoziarnistego, rozmaity wybór chlebów i bułek oraz kromki pumpernikla – zwłaszcza słodkawy, karmelowy posmak tego ostatniego idealnie komponuje się z różnymi, nie tylko rybnymi, pastami. Jeśli pragniesz zaskoczyć gości czymś na ciepło, po prostu podgrzej te tosty w piekarniku lub mikrofalówce – będą równie pyszne, a dodatkowo smakowity zapach jedzenia rozniesie się po całym domu.
Przepisy na dipy rybne znajdziesz tutaj