Poniżej podaję dwa przepisy na proste w wykonaniu sałatki. W pierwszym łączymy sałatę z pleśniowym serem i śmietaną - potęgują one dawkę wapnia, które znajduje się w liściach (100 g roqueforta ma go ponad 600 mg, co odpowiada ok. 66% dziennego zapotrzebowania). W drugim zaś przepisie - z bogatymi w witaminę C owocami, które ułatwiają wchłanianie żelaza, w które bogata jest sałata.
Sałata z serem roquefort
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej (o dość słodkim posmaku i długich liściach; idealnie pasuje do pleśniowych serów)
- 100 g sera roquefort albo innego z niebieską pleśnią (nasz rodzimy rokpol też ujdzie)
- 200 ml śmietany 12 %
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- trochę soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu – do smaku
Przygotowanie:
Poobrywaj listki sałaty, umyj je dokładnie, otrząśnij z nadmiaru wody i wrzuć do dużej salaterki. W mniejszej misce wymieszaj razem śmietanę, pokruszony ser pleśniowy i ocet balsamiczny. Przypraw ten dressing solą i pieprzem, a następnie polej nim sałatę i dobrze wymieszaj.
Miks trzech sałat z mandarynkami i dressingiem musztardowym
Składniki:
- 400 g sałat: rzymskiej, masłowej i lollo bianco (jasnozielona, o karbowanych, kędzierzawych liściach) – bardzo dokładnie umyte pod bieżącą wodą
- 2 obrane mandarynki
Dressing:
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- ½ szklanki soku mandarynkowego lub pomarańczowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka musztardy Dijon, pikantnej i lekko kwaśnej – dzięki dodatkowi moszczu z winogron
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Poobrywaj liście od wszystkich trzech rodzajów sałat i wymieszaj je w salaterce razem z cząstkami mandarynek. Aby zrobić dressing energicznie wymieszaj w misce sok z mandarynek lub pomarańczy, ocet balsamiczny, musztardę, cukier, sól i pieprz. Następnie powoli wlej oliwę i ponownie wymieszaj. Polej równomiernie dressingiem listki sałat i mandarynki i znów wymieszaj łyżką. Możesz ozdobić wierzch sałatki płatkami migdałowymi, uprzednio uprażonymi przez chwilę na suchej patelni.