Korzystajmy z jak najmniej przetworzonych produktów – świeżych warzyw (np. sałata, brokuły, papryka, pomidory, marchew, zielony groszek), świeżych i suszonych owoców (np. awokado, jabłka, banany, kiwi, morele, śliwki, rodzynki )
Wykorzystajmy produkty zawierające pełnowartościowe białko – sery, jajka, wędliny, rybę lub pieczone mięso.
Nie zapomnijmy także o ryżu, kaszy, makaronie, gotowanej soczewicy, fasoli lub kukurydzy z puszki – to dobre źródło białka roślinnego i błonnika.
Pamiętajmy o zieleninie (pietruszka, szczypiorek, koper), kiełkach, pestkach słonecznika czy dyni oraz oliwie z oliwek.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
- 15 dag łososia norweskiego
- kilka liści zielonej sałaty
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży ogórek
- szczypiorek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Łososia pokroić w kostkę. Opłukaną i osuszoną sałatkę porwać na kawałki. Paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Dodać posiekany szczypior. Przyprawić solą i pieprzem.
SAŁATKA RYŻOWA
- torebka brązowego ryżu
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 20 dag chudej wędliny
- biała część pora
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Ugotowany ryż wymieszać z pokrojona w kostkę papryką i wędliną. Dodać kukurydzę i pokrojonego pora. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z jogurtem.
SAŁATKA Z KOZIM SEREM I ORZECHAMI
- kilka listków sałaty
- garść rukoli
- 100 g koziego sera
- garść orzechów włoskich
- 1 średnia gruszka
- oliwa z oliwek
Do miski wsypujemy sałatę i rukolę. Dodajemy pokrojony ser i drobno posiekane orzechy. Wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy. Dodajemy gruszkę pokrojona na cienkie plastry.
Smacznego!
Zobacz także: