Natka pietruszki – nie sposób wyobrazić sobie bez niej współczesnej kuchni. Jest uniwersalnym ziołem nadającym każdej sałatce delikatnego ale charakterystycznego aromatu. W duecie z intensywnym czosnkiem tworzy smak zaostrzający apetyt. I o to właśnie chodzi! Taki duet idealnie podkreśli smak pomidorów i sardynek. Sałatka błyskawicznie znika ze stołu.
Składniki
8 pomidorów
cebula sałatkowa
200 g sardynek w oleju
10 czarnych oliwek
ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
opakowanie sosu ziołowo-paprykowego (produkt gotowy)
Wykonanie
Pomidory myjemy, kroimy w plasterki i układamy na dużym półmisku. Cebulę obieramy, dzielimy na pół, kroimy w cienkie krążki i umieszczamy na plasterkach pomidorów. Sardynki osączamy i rozdrabniamy, następnie rozkładamy na pomidory z cebulą. Gotowy sos ziołowo-paprykowy mieszamy z oliwą i trzema łyżkami wody. Polewamy nim pomidory z cebulą i sardynkami.
Podobny sos możemy zrobić oczywiście sami. Do dwóch łyżek oliwy dodajemy pół łyżeczki octu winnego. Następnie wsypujemy trochę przyprawy włoskiej, ostrej i słodkiej papryki i odrobinę pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy i sos gotowy.
Polane sosem pomidory z cebulką i sardynkami posypujemy drobno posiekanym ząbkiem czosnku zmieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także: