Sałatka pomidorowa z sardynkami

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 15-01-2013 r.

Natka pietruszki – nie sposób wyobrazić sobie bez niej współczesnej kuchni. Jest uniwersalnym ziołem nadającym każdej sałatce delikatnego ale charakterystycznego aromatu. W duecie z intensywnym czosnkiem tworzy smak zaostrzający apetyt. I o to właśnie chodzi! Taki duet idealnie podkreśli smak pomidorów i sardynek. Sałatka błyskawicznie znika ze stołu.

Składniki

8 pomidorów
cebula sałatkowa
200 g sardynek w oleju
10 czarnych oliwek
ząbek czosnku
pęczek natki pietruszki
opakowanie sosu ziołowo-paprykowego (produkt gotowy)

Wykonanie

Pomidory myjemy, kroimy w plasterki i układamy na dużym półmisku. Cebulę obieramy, dzielimy na pół, kroimy w cienkie krążki i umieszczamy na plasterkach pomidorów. Sardynki osączamy i rozdrabniamy, następnie rozkładamy na pomidory z cebulą. Gotowy sos ziołowo-paprykowy mieszamy z oliwą i trzema łyżkami wody. Polewamy nim pomidory z cebulą i sardynkami.

 

Podobny sos możemy zrobić oczywiście sami. Do dwóch łyżek oliwy dodajemy pół łyżeczki octu winnego. Następnie wsypujemy trochę przyprawy włoskiej, ostrej i słodkiej papryki i odrobinę pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy i sos gotowy.

Polane sosem pomidory z cebulką i sardynkami posypujemy drobno posiekanym ząbkiem czosnku zmieszanym z posiekaną natką pietruszki.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28616 )
Array ( [docId] => 28616 )