Składniki
mała główka sałaty lodowej
świeże dojrzałe mango
4 szalotki
3 ząbki czosnku
garść płatków migdałowych
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego (jest bardzo intensywny w smaku i ma tendencję do zdominowania potrawy, dlatego jeśli za nim nie przepadasz, dodaj go mniej!)
2 łyżeczki ciemnobrązowego cukru z trzciny cukrowej
świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie
Na patelni upraż bez tłuszczu migdałowe płatki. Kiedy staną się złociste – zdejmij je z ognia i odłóż na bok. Aby zrobić dressing do sałatki, zmieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, olej sezamowy, cukier trzcinowy; na końcu dodaj do smaku mielony pieprz (sól nie jest potrzebna, gdyż słony smak nada potrawie sos sojowy).
Obierz szalotki i pokrój je w drobne cząstki. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie plasterki. Umyj sałatę lodową, otrząśnij nadmiar wody i pokrój jej liście na kawałki. Obierz mango, przekrój je na pół, usuń pestkę, starając się ocalić jak najwięcej miąższu i pokrój owoc w pół-plasterki.