Sałatka paprykowa z pikantnym sosem

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Stare, sprawdzone przepisy na sałatki nigdy nie wychodzą z kuchennej mody. Ja jednak, jako smakosz sałatek, ciągle domagam się nowości. Lubię próbować i eksperymentować. Ostatnio trafiłam na przepis na sałatkę paprykową i okazał się to strzał w dziesiątkę. Chrupiąca, świeża papryka i pikantny sos idealnie sprawdziły się jako dodatek do czerwonego mięsa.

Składniki

strąk czerwonej papryki
strąk zielonej papryki
strąk żółtej papryki
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka musztardy
łyżeczka oregano
pieprz mielony
sól

Wykonanie

Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie krążki. Cebule obieramy i kroimy w talarki.

Przyrządzamy sos: olej, sok z cytryny, musztardę, przyprawy i roztarty z solą ząbek czosnku łączymy i mieszamy. Paprykę i cebulę przekładamy do salaterki, polewamy sosem i razem wszystko mieszamy. Pikantny sos wydobywa z papryki słodycz i smak nabiera nowego wymiaru.

Dodatkowo warto wiedzieć, że papryka jest skarbnicą witaminy C. Ma jej dużo więcej niż cytryna. Tym samym w porze jesiennej, kiedy jesteśmy narażeni na przeziębienia, powinniśmy włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu.


Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28613 )
Array ( [docId] => 28613 )

Array ( [docId] => 28613 )