Sałatka szopska - narodowa sałatka Bułgarii jest podobna do sałatki greckiej, ale bazuje na bułgarskim serze szkopskim, a nie fecie. . Do tego cebula, pomidory, ogórek, papryka, opcjonalnie – oliwki. Sałatkę można jeść jako dodatek do dań mięsnych albo jako danie, zamawiając do niej na przykład pieczywo czosnkowe.
Składniki
200 g sera szkopskiego startego na tarce na dużych oczkach
4 pomidory pokrojone w ósemki
4 czerwone cebule pokrojone w piórka albo cienkie plasterki
duży zielony ogórek pokrojony w kostkę lub przecięty na pół plasterki
duża czerwona, żółta lub zielona papryka pokrojona w kostkę
1/2 pęczka natki pietruszki
Składniki na sos:
8 łyżek oliwy z oliwek
łyżeczka octu winnego
sól, pieprz
opcjonalnie suszone zioła
Wykonanie
W szklance mieszamy składniki sosu. W dużym przeźroczystym naczyniu układamy warzywa ozdobnie i warstwowo. Po wierzchu posypujemy startym serem szkopskim. Polewamy sosem z oliwy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.