Sałatka z porów, jaj i ziemniaków

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Przepisów na sałatki jest mnóstwo. Surowe, gotowane, marynowane – wszystkie rodzaje warzyw mogą się w nich znaleźć. Dowolność jest nieograniczona. Zwykle nazwy sałatek pochodzą od głównego jej składnika lub od składnika odznaczającego się specjalnym smakiem. Oto jedna z nich – sałatka z porów, jaj i ziemniaków. Dobór składników może nie jest wyszukany, ale czasami siła tkwi w prostocie.

Składniki

40 dag ziemniaków
2 jaja (ugotowane na twardo)
ogórek kwaszony
30 dag porów
1/8 l majonezu
5 łyżek kefiru
sól
cukier
musztarda
przybranie: 2 pomidory, natka pietruszki

Wykonanie

Ugotowane ziemniaki, jaja i ogórka obieramy i kroimy w kosteczkę. Do tego dodajemy opłukane i pokrojone w poprzek pory.

I szybki sos: majonez łączymy z kefirem i połowę wlewamy do pokrojonych składników. Całość doprawiamy do smaku solą, cukrem i musztardą. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, wykładamy do szklanej salaterki i całość oblewamy resztą sosu.

 

Sałatka idealnie nadaje się do dań z grilla.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28585 )
Array ( [docId] => 28585 )

Array ( [docId] => 28585 )