Sałatka z sosem czosnkowym

Kategoria: Sałatki
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Okres letni to idealny czas na wyśmienite sałatki. Niestety często brakuje nam pomysłów. Te, które serwowaliśmy już przez pewien czas znudziły się. Pada wówczas pytanie: „Z czego tu zrobić kolejną?”. Ostatnio koleżanka poczęstowała mnie sałatką, która przed skosztowaniem wydawała mi się dziwnym połączeniem smaków. Moja obawa była niesłuszna. Polecam wypróbować.

Składniki

średnia kapusta pekińska
puszka kukurydzy
czerwona papryka
250 g żółtego sera
250 g szynki
4 plastry ananasa z puszki
4 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie

Kapustę płuczemy, suszymy i szatkujemy. Umytą paprykę po usunięciu gniazda nasiennego kroimy w kostkę. To samo robimy z żółtym serem, szynką i ananasem. Gdy wszystkie składniki są gotowe przyrządzamy ucztę dla oczu.

 

W salaterce ustawiamy szklankę. Dookoła układamy warstwę kapusty, sera, papryki, szynki, kukurydzy i ananasa. Wyjmujemy szklankę i przygotowujemy błyskawiczny sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i śmietaną, doprawiamy. Gotowy sos wlewamy w otwór po szklance i zasiadamy do stołu.

Kolorowa, smaczna i błyskawiczna – czegóż chcieć więcej.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28586 )
Array ( [docId] => 28586 )