Paluszki ziemniaczane

Kategoria: Warzywa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-08-2012 r.

Paluszki ziemniaczane są naprawdę niezwykłym dodatkiem do obiadu, czy na kolację. Ja uwielbiam je podjadać z keczupem.Są pyszne. Myślę, że wam na pewno zasmakują. Trzeba sobie urozmaicać jedzenie, a te paluszki właśnie takie są.

Składniki:

1 kg ziemniaków
3 jajka
20 dag mąki krupczatki
sól
majeranek
gałka muszkatołowa ( najlepiej świeżo starta )
2 łyżki bułki tartej
smalec lub olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie ziemniaki zemleć w maszynce i wymieszać z dwoma jajkami i przyprawami do smaku. Na koniec dodać mąkę krupczatkę i szybko zagnieść ciasto.

Rękoma formować cieniutkie paluszki i obtaczać w rozbitym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Gorące paluszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby się dobrze odsączyły od tłuszczu. Tak przygotowane paluszki możemy serwować do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35932 )
Array ( [docId] => 35932 )