Paluszki ziemniaczane są naprawdę niezwykłym dodatkiem do obiadu, czy na kolację. Ja uwielbiam je podjadać z keczupem.Są pyszne. Myślę, że wam na pewno zasmakują. Trzeba sobie urozmaicać jedzenie, a te paluszki właśnie takie są.
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 jajka
20 dag mąki krupczatki
sól
majeranek
gałka muszkatołowa ( najlepiej świeżo starta )
2 łyżki bułki tartej
smalec lub olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie ziemniaki zemleć w maszynce i wymieszać z dwoma jajkami i przyprawami do smaku. Na koniec dodać mąkę krupczatkę i szybko zagnieść ciasto.
Rękoma formować cieniutkie paluszki i obtaczać w rozbitym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu. Gorące paluszki kładziemy na ręczniku papierowym, aby się dobrze odsączyły od tłuszczu. Tak przygotowane paluszki możemy serwować do obiadu, zamiast zwykłych ziemniaków.