Składniki
zielona cukinia – jedna duża lub dwie mniejsze
2 szt. czerwonej cebuli
5, 6 plasterków szynki parmeńskiej
250 g serka mascaropne (jeśli lubimy dużo sosu, to więcej)
makaron – dowolny: spaghetti, penne, świderki
bazylia lub szczypiorek – do posypania na wierzch
sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni, na oliwce podsmażamy pokrojoną w krążki cukinię. Najlepsza będzie oliwka czosnkowa, ale może też być oliwa z oliwek. Krążki cukinii powinny być chude – ok. pół centymetra. Kroimy cebulę w krążki i wrzucamy do cukinii.
Gotujemy w garnku wodę i do osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Do wody z makaronem dodajemy trochę oliwy. Do cukinii i cebulki – jak będą miękkie - dokładamy opakowanie serka mascarpone i czekamy aż się roztopi.
Na patelnię, do roztapiającego się serka wrzucamy pokrojoną w plasterki szynkę parmeńską. Dodajemy soli i pieprzu, całość mieszamy.
Sos na patelni podlewamy wodą z garnka z gotującym się makaronem - pół szklanki wody (o dolewaniu wody z makaronu do dań powiedzieli mi Włosi, gdy byłam na wycieczce w tamtych rejonach – to ich sekret; przekonywali, że to nadaje potrawie lepszy smak i warto dodać wodę z makaronu do każdego rodzaju sosu – uwierzyłam, spróbowałam i się z tym zgadzam).