Jeśli szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad, polecam placki z cukinii z gulaszem wołowym. Wiele zależy od Twojej wyobraźni. Możesz dodać paprykę, marchewkę i inne warzywa. Będzie smacznie i kolorowo, a przecież je się oczami.
W zależności od tego na ile osób planujesz obiad, kupujesz 2, 3 lub 4 cukinie, które należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odsączyć. Następnie dodajesz żółtko, mąkę oraz przyprawy: sól, pieprz i paprykę do smaku. Możesz również zetrzeć cebulę lub czosnek i dodać do cukinii. Wówczas placki będą miały nieco ostrzejszy smak.
Placki smażymy na oliwie z oliwek tuż przed podaniem.
Bierzemy ładny kawałek wołowiny, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Oprószamy mąką i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy pieprzem, papryką, ale nie dodajemy soli ponieważ mięso będzie twarde. Następnie wrzucamy do garnka. Na patelni smażymy cebulę na złoty kolor oraz czosnek i również dodajemy do wołowiny. Teraz przychodzi kolej na warzywa. Można wziąć trochę cukinii i pokroić na drobne kawałki, kolorową paprykę, marchewkę, a nawet pomidory. Wszystko zależy od Twojej koncepcji.
Warzywa przyprawiamy według uznania. Do pomidorów warto dodać trochę bazylii, najlepiej świeżej. Wszystko łączymy z mięsem i dusimy około godziny pod przykryciem. Następnie odstawiamy na ok. 30 minut i ponownie dusimy ok. godziny pod przykryciem. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy solą. Na koniec dodajemy śmietanę. Aby śmietana się nie zważyła należy wlać odrobinę do kubka i połączyć z gorącym sosem. Dokładnie wymieszać i wlać do garnka.
Placki układamy na talerzach i polewamy gulaszem. Można udekorować liściem sałaty lub paskami kolorowej papryki. Doskonale pasuje czerwone, wytrawne wino lub dobrze schłodzone piwo niepasteryzowane. Życzę smacznego!