Potrawa fasolowa z mięsem i ziemniakami

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 05-09-2012 r.

Fasola jest bardzo bogatym źródłem białka. Ma go więcej niż mięso. Jest bogata również m.in. w potas, wapń i fosfor. Powinniśmy zatem zadbać, żeby dość często gościła na naszym stole. Na szczęście sposób na jej przyrządzenie jest wiele. Dzisiaj wersja obiadowa – fasola z mięsem i ziemniakami. Niestety trzeba uważać bo to danie ciężkostrawne.

SKŁADNIKI :

- ½ kg schabu karkowego

- ½ kg fasoli białej „Jaś”

- ½ kg ziemniaków

- 2 cebule

- sól

- pieprz

- majeranek

- 4 łyżki oleju

- łyżka masła

- łyżka przyprawy z suszonych warzyw

- sok z cytryny

WYKONANIE :

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1 centymetrowe kostki. Wszystkie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, oprószamy pieprzem, polewamy łyżką oleju i wstawiamy do lodówki na całą noc.  Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Dzięki moczeniu, fasola szybciej się ugotuje. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.

Następnie rozgrzewamy olej z masłem i smażymy mięso około 4 minuty. Gotowe dodajemy do fasoli. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy i dodajemy do fasoli. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki też dodajemy do fasoli. Wszystko oprószamy pieprzem, majerankiem, jarzynką i gotujemy jeszcze 20 minut. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy wody.

Smaczne, pożywne danie. Odpowiednie danie na sobotnie leniuchowanie.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 36460 )
Array ( [docId] => 36460 )