Fasola jest bardzo bogatym źródłem białka. Ma go więcej niż mięso. Jest bogata również m.in. w potas, wapń i fosfor. Powinniśmy zatem zadbać, żeby dość często gościła na naszym stole. Na szczęście sposób na jej przyrządzenie jest wiele. Dzisiaj wersja obiadowa – fasola z mięsem i ziemniakami. Niestety trzeba uważać bo to danie ciężkostrawne.
SKŁADNIKI :
- ½ kg schabu karkowego
- ½ kg fasoli białej „Jaś”
- ½ kg ziemniaków
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- 4 łyżki oleju
- łyżka masła
- łyżka przyprawy z suszonych warzyw
- sok z cytryny
WYKONANIE :
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w 1 centymetrowe kostki. Wszystkie skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, oprószamy pieprzem, polewamy łyżką oleju i wstawiamy do lodówki na całą noc. Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Dzięki moczeniu, fasola szybciej się ugotuje. Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyła.
Następnie rozgrzewamy olej z masłem i smażymy mięso około 4 minuty. Gotowe dodajemy do fasoli. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy i dodajemy do fasoli. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki też dodajemy do fasoli. Wszystko oprószamy pieprzem, majerankiem, jarzynką i gotujemy jeszcze 20 minut. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy wody.
Smaczne, pożywne danie. Odpowiednie danie na sobotnie leniuchowanie.