Zapiekane pory z boczkiem

Kategoria: Warzywa
Autor: Chrapek Radosław
Data: 28-10-2012 r.

Zapiekane pory z boczkiem to niezwykły rarytas. Kiedy twoja rodzina spróbuje tej potrawy, to będzie nią niezwykle zaskoczona. Dużo osób nie lubi porów, ale w tej postaci na pewno im zasmakują. Nie zastanawiaj się więc, tylko przygotuj to danie twoim bliskim.

Składniki:

  • 2 dosyć duże pory
  • 1 kostka rosołowa- warzywna
  • ½ łyżeczki cukru
  • kilka plasterków cienko pokrojonego boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeżo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

W średniej wielkości garnku należy zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej i cukrem. Następnie dobrze umyte pory pokroić na nie za duże kawałki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować aż pory będą miękkie (pory nie mogą się rozgotować, muszą zachować swój kształt ).

Gdy będą już gotowe, to odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia. Później każdą porę zawijamy w plasterek boczku, smarujemy musztardą i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane pory układamy we wcześniej dobrze natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Następnie w miseczce wymieszać oliwę z ziołami prowansalskimi i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną smarujemy wszystkie pory i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28648 )
Array ( [docId] => 28648 )

Array ( [docId] => 28648 )