Puree z selerów zasmażane

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 15-09-2012 r.

Purre z selerów to bardzo proste ale pełne charakteru danie. Chętnie zastępuję nim ziemniaki lub kluski. Fajnie urozmaica codzienny obiad. Dodatkowo purre z selerów jest bardzo bogate w witaminy i minerały. Seler przyspiesza także trawienie i działa uspokajająco i przeciwzapalnie. Warto zatem wypróbować selerowe puree już przy najbliższym obiedzie.

Składniki

2 selery
¼ kostki masła
½ szklanki śmietany
kopiasta łyżka mąki
½ łyżeczki przyprawy „Jarzynka”
cukier
sól
pieprz
zielenina

Wykonanie

Oczyszczone selery zalewamy ciepłą wodą i gotujemy w łupinach do miękkości przez 40 minut. Następnie obieramy i jeszcze gorące miksujemy na jednolitą masę.

Do stopionego masła dodajemy mąkę i zasmażamy, uważając by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Następnie dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie zmiksowanego selera. Wszystkie składniki mieszamy i zasmażamy kilka minut.

Przed podaniem doprawiamy do smaku, gdy oczywiście zachodzi taka potrzeba.


Zobacz także:



Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28644 )
Array ( [docId] => 28644 )