Składniki
12 średnich twardych młodych ziemniaków2 łyżki kminku
sól
5 dag masła
6 plasterków łagodnego średnio twardego sera żółtego
24 listki szałwii
12 długich cienkich plastrów boczku
świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie
Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Do posolonej wody dodajemy kminek i w niej gotujemy ziemniaki w łupinie przez około 20 minut. Ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Roztapiamy masło na średnim ogniu. Połówki ziemniaków smarujemy masłem. Posypujemy solą i pieprzem.
Plastry sera kroimy na pół. Na każdej połówce ziemniaka kładziemy po plasterku sera i po dwa listki szałwii. Przykrywamy drugą połówką ziemniaka. Każdy ziemniak owijamy plastrem boczku. Końce zakręcamy i spinamy wykałaczką.