Ziemniaki otulone boczkiem

Kategoria: Warzywa
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 09-08-2012 r.

Jest to danie, w którym królują ziemniaki. Powinny być młode, twarde i smaczne. Kupując je, nigdy jednak nie wiemy jakie są, warto zatem zadbać o dobre źródło. Moja rada – „otulina” w postaci boczku musi być średnio tłusta. Do tego najlepiej pasuje sałatka z pomidorków koktajlowych i sałaty lodowej ze szczypiorkiem, przyprawiona sosem vinegret.

Składniki

12 średnich twardych młodych ziemniaków
2 łyżki kminku
sól
5 dag masła
6 plasterków łagodnego średnio twardego sera żółtego
24 listki szałwii
12 długich cienkich plastrów boczku
świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie

Młode ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Do posolonej wody dodajemy kminek i w niej gotujemy ziemniaki w łupinie przez około 20 minut. Ziemniaki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na pół. Roztapiamy masło na średnim ogniu. Połówki ziemniaków smarujemy masłem. Posypujemy solą i pieprzem.

Plastry sera kroimy na pół. Na każdej połówce ziemniaka kładziemy po plasterku sera i po dwa listki szałwii. Przykrywamy drugą połówką ziemniaka. Każdy ziemniak owijamy plastrem boczku. Końce zakręcamy i spinamy wykałaczką.

 

Ziemniaki wstawiamy do piekarnika, podgrzanego do temp. 180° i pieczemy przez około 10 minut, aż boczek się zrumieni, a ser zacznie się topić.

Pyszna przekąska.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28640 )
Array ( [docId] => 28640 )