W menu wielu restauracji pod zakładką „przekąski” często spotykamy grzanki cebulowe, które zamawiamy w oczekiwaniu na danie główne. Niestety nie należą one do najtańszych przystawek. Na szczęście mając na nie ochotę, możemy równie dobrze przygotować je domu. Podaję przepis na chleb cebulowy, z którego można zrobić nie tylko grzanki, ale również pyszne kanapki - idealne na dobre rozpoczęcie dnia.
Składniki
1 kg mąki
40 g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
4 łyżeczki oregano
1 kg cebuli
5 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
125 g przetartych pomidorów
125 g posiekanych oliwek bez pestek
czarny pieprz świeżo mielony
dodatkowo: 200 g startego żółtego sera
Wykonanie
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże łączymy z cukrem w pół szklanki letniej wody. Przygotowany eliksir wlewamy do zagłębienia. Następnie dodajemy do niego trochę mąki i przyrządzamy zaczyn. Odstawiamy na 20 min. Na brzegu mąki rozmieszczamy sól i 2 łyżeczki oregano. Dodajemy 375 ml wody i wszystkie składniki zagniatamy. Odstawiamy na 45 min.
Następnie obieramy i siekamy cebulę i czosnek. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i dusimy 5 min. Dodajemy czosnek, resztę oregano, przetarte pomidory, oliwki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy, smarujemy masą cebulową i zwijamy. Formujemy długi chleb.
Blachę smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej chleb. Delikatnie smarujemy go letnią wodą i posypujemy startym serem. Odstawiamy na 20 min. Tak przygotowany chleb pieczemy około 55 min. w temperaturze 200 stopni.
Mi najbardziej smakuje jeszcze ciepły z rozpływającym się na nim masłem.