Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem

Kategoria: Wypieki wytrawne
Data: 22-12-2012 r.

Pierogi drożdżowe smażone na patelni lub zapiekane w piecu to nieodłączny składnik Wigilii Bożego Narodzenia w niektórych regionach Polski. Te tradycyjne wigilijne pierogi zazwyczaj wypełnione są farszem z kapusty i grzybów. Proponujemy nieco inną odmianę - pierogi drożdżowe z pieczarkami i serem.

Pierogi krucho-drożdżowe z pieczarkami i serem są na prawdę pyszną przekąską. Wystarczy chwila skupienia i możesz przygotować coś niewyobrażalnie smacznego. Na pewno będą smakować twojej rodzinie.

Składniki:

Ciasto:

50 dag maki pszennej
40 g drożdży
25 dag margaryny PALMY
2 jajka
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Nadzienie:

50 dag pieczarek
15 dag startego, ostrego, żółtego sera
sól
mielony czarny pieprz
tymianek
olej

Wykonanie:

Ciasto: Pierwsze należy drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki mąki i cukru. Następnie mąkę wraz z tłuszczem i jajkami zarabiamy na stolnicy, później dodajemy wyrośnięte drożdże. Dokładnie wyrabiamy.

 

Nadzienie: Umyte i oczyszczone pieczarki należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Ostudzone pieczarki łączymy razem ze startym serem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego najlepiej szklanką małe placuszki. Na środek każdego nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy boki. Tak przygotowane pierogi układamy na natłuszczonej blaszce i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza. Pieczemy do momentu, kiedy nabiorą one ładnego, złotego koloru.

Radosław Chrapek


Zobacz także:

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 33350 )
Array ( [docId] => 33350 )