Niektórzy preferują placki ziemniaczane prosto z patelni, a ja proponuję placek ziemniaczany pod francuską pierzynką prosto z piekarnika. Najczęściej podaje go z sosem czosnkowy. Należy jednak uważać, bo sos zaostrza apetyt i można nie skończyć na jednym kawałku.
Składniki
20 dag ziemniaków
50 dag pieczarek
2 pory
2 łyżki białego wina
łyżka posiekanej natki
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
20 dag gotowego ciasta francuskiego
żółtko
Wykonanie
Pory i pieczarki czyścimy i drobno kroimy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw pory, potem grzyby. Składniki przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy 10 minut. Następnie dolewamy wino, dwie łyżki śmietany i doprowadzamy do odparowania.
Ziemniaki ścieramy, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy natkę pietruszki. Formę do pieczenia natłuszczamy, wykładamy masę ziemniaczaną i pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Formę wyjmujemy, placek odwracamy, na wierzch wykładamy masę grzybową.
Na wierzch masy grzybowej rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220°C.
Zobacz także: