Ziemniaczany placek z pieczarkami inaczej

Kategoria: Wypieki wytrawne
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 19-09-2012 r.

Niektórzy preferują placki ziemniaczane prosto z patelni, a ja proponuję placek ziemniaczany pod francuską pierzynką prosto z piekarnika. Najczęściej podaje go z sosem czosnkowy. Należy jednak uważać, bo sos zaostrza apetyt i można nie skończyć na jednym kawałku.

Składniki

20 dag ziemniaków
50 dag pieczarek
2 pory
2 łyżki białego wina
łyżka posiekanej natki
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
20 dag gotowego ciasta francuskiego
żółtko

Wykonanie

Pory i pieczarki czyścimy i drobno kroimy. Rozgrzewamy olej i wrzucamy najpierw pory, potem grzyby. Składniki przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dusimy 10 minut. Następnie dolewamy wino, dwie łyżki śmietany i doprowadzamy do odparowania.

Ziemniaki ścieramy, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dodajemy natkę pietruszki. Formę do pieczenia natłuszczamy, wykładamy masę ziemniaczaną i pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut. Formę wyjmujemy, placek odwracamy, na wierzch wykładamy masę grzybową.

Na wierzch masy grzybowej rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy żółtkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220°C.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28657 )
Array ( [docId] => 28657 )

Array ( [docId] => 28657 )