Tarta łososiowa z sosem śmietanowym

Kategoria: Wypieki wytrawne
Data: 05-03-2013 r.

To z pewnością danie, które można umieścić w menu organizując towarzyską kolację. Serowa tarta z ciasta półkruchego, napełniona nadzieniem z soczystych filetów z łososia w sosie śmietankowym, może być podawana zarówno na ciepło, jaki na zimno. Potrawa dla oka i dla żołądka zwłaszcza tych, którzy nie liczą kalorii.

Składniki:

- 45 dag filetów z łososia
- 150 ml mleka
- ½ pokrojonej w krążki cebuli
- 1 liść laurowy
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 3 ubite jajka
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Ciasto serowe:

- 17,5 dag mąki + do posypania stolnicy
- 2,5 dag smalcu pokrojonego w drobną kostkę
- 5 dag masła pokrojonego w drobną kostkę
- 4 dag tartego sera parmezan
- 3 łyżki bardzo zimnej wody

Wykonanie:

Do dużej miski wkładamy przesianą mąkę, następnie wrzucamy kostki smalcu i masła – wgniatamy tłuszcz w mąkę aż całość uzyska grudkowatą konsystencję. Następnie mieszamy z parmezanem, potem stopniowo łączymy z wodą i wyrabiamy ciasto aż wchłonie wodę. Kulę ciasta owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 20-30 min. W tym czasie filety z łososia wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy mleko, cebulę, liść laurowy oraz ziarna pieprzu. Przykrywamy i dusimy w piekarniku przez 30 min, aż mięso zacznie rozdzielać się pod naciskiem noża. Następnie wyjmujemy łososia i łyżką cedzakową przekładamy do miski. Mięso dzielimy na cząstki. Przecedzamy sos, w którym dusił się łosoś, a mięso łososia mieszamy z ubitym jajkiem i śmietaną kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem.

Upieczone ciasto posypujemy dwoma łyżkami siekanej natki pietruszki i na tym układamy kawałki ryby. Polewamy masą ze śmietany, mleka i jajek, a powierzchnię posypujemy resztą natki pietruszki. Zmniejszamy temp. piekarnika do 180° i pieczemy tartę przez 30 minut, aż zrumieni się na wierzchu.

Mirosława Grębocka


Tagi: tarta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28658 )
Array ( [docId] => 28658 )