Dobre placki ziemniaczane

Kategoria: Wypieki wytrawne
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 27-06-2012 r.

W jednym z odcinków programu "Kuchenne rewolucje" restauratorka Magdalena Gessler kilka razy odsyłała kucharzowi do poprawki placki ziemniaczane. Najpierw były zbyt płynne, potem usmażone na złym tłuszczu, na koniec za mało chrupiące. Niby prosta rzecz, a jednak zrobić dobre placki to nie lada sztuka.

Dobre placki ziemniaczane muszą być odpowiednio słone, zostać usmażone na dobrym tłuszczu i mieć lekko chrupiącą złocistą skórkę. Podsmażona słodka cebula przełamie ich smak i sprawi, że nie będą zbyt mdłe, temu samemu służy również dodanie sporej ilości pieprzu do masy.

Składniki

2 średnie cebule
2 kg ziemniaki
szklanka mąki
3 jajka
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie

Połowę ziemniaków ścieramy na tarce na grubych oczkach, połowę na małych. Następnie na małych oczkach tarki ścieramy cebulę, mieszamy z ziemniakami. Dodajemy jajka, mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy mąkę i mieszamy aż masa dobrze się połączy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej.

 

Nakładamy masę ziemniaczaną na olej, smażymy z obu stron, aż masa nabierze złocistego koloru. Zdejmujemy placki szpatułką na ręcznik papierowy pozbywając się nadmiaru tłuszczu.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28651 )
Array ( [docId] => 28651 )

Array ( [docId] => 28651 )