Prawdziwa włoska pizza

Kategoria: Wypieki wytrawne
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 27-06-2012 r.

Pizza powszechnie uznawana jest za fast food. Tymczasem wcale nie musi tak być. Prawdziwa włoska pizza z własnoręcznie przygotowanego ciasta i ze świeżymi składnikami może stanowić wartościowy posiłek.

Najstarszą pizzą była ponoć pizza fritta – bardzo lekka, puszysta pizza z serem, pomidorami i oregano, którą najpierw się smaży a następnie opieka pod grillem. Jej sekret tkwi w prostocie. Lubimy mieć na pizzy jak najwięcej dodatków, tymczasem prawdziwa włoska pizza to prostota i minimalizm. Jak najmniej składników, koniecznie świeżych i najlepszej jakości.

Włoska pizza to przede wszystkim cienko rozwałkowane ciasto, sos pomidorowy i mozzarella. Dzięki wypiekaniu w gorącym piecu (najlepiej specjalnym piecu opiekanym drewnem) i na specjalnym spodzie włoska pizza ma charakterystyczne bąbelki powietrzne.

Składniki

1 kg mąki
2 torebki suszonych drożdży po 7 g
płaska łyżka soli
łyżka cukru pudru
ok. 600 ml letniej wody

Wykonanie

Drożdże i cukier mieszamy widelcem z letnią wodą i odstawiamy na 5 min. Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą. Robimy w niej wgłębienie o średnicy ok. 18 cm i wlewamy do niego drożdże z cukrem (odstały 5 min.). Mieszamy wszystko, pomagamy sobie zagarniając widelcem. Wyrabiamy ciasto posypanymi mąką rękoma. Nadajemy ciastu kształt kuli i wyrabiamy ok. 10 min. aż ciasto stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Ponownie formujemy kulę, posypujemy ją mąką, przykrywamy folią żywnościową i zostawiamy na 15 min. w temperaturze pokojowej (żeby odpoczęło).

 

Dzielimy ciasto na tyle części, ile spodów chcemy uzyskać. Na blachę z piekarnika kładziemy posmarowany oliwą i posypany mąką kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Kładziemy rozwałkowane na 0,5 cm spody do pizzy. Teraz możemy położyć na pizzy dowolne, ulubione dodatki, pamiętając, że im mniej tym lepiej.

Naszą pizzę możemy komponować dowolnie, używając takich składników jak np. sos pomidorowy, mozzarella, sery żółte, sery pleśniowe, salami peperoni, papryczki jalapeno, oliwki, kapary, łosoś, anchois, boczek, szparagi, szpinak, rucola, karczochy.

Gdy już ułożymy składniki, skrapiamy pizzę oliwą z oliwek i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 250ºC. Pieczemy pizzę 7-10 min. Powinna być rumiana.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • KANCELARIA ADWOKACKA Adwokat Michał Gajda

    ul. Księcia Bogusława X 1/3, 70-440 Szczecin

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28652 )
Array ( [docId] => 28652 )

Array ( [docId] => 28652 )