Najstarszą pizzą była ponoć pizza fritta – bardzo lekka, puszysta pizza z serem, pomidorami i oregano, którą najpierw się smaży a następnie opieka pod grillem. Jej sekret tkwi w prostocie. Lubimy mieć na pizzy jak najwięcej dodatków, tymczasem prawdziwa włoska pizza to prostota i minimalizm. Jak najmniej składników, koniecznie świeżych i najlepszej jakości.
Włoska pizza to przede wszystkim cienko rozwałkowane ciasto, sos pomidorowy i mozzarella. Dzięki wypiekaniu w gorącym piecu (najlepiej specjalnym piecu opiekanym drewnem) i na specjalnym spodzie włoska pizza ma charakterystyczne bąbelki powietrzne.
Składniki
1 kg mąki
2 torebki suszonych drożdży po 7 g
płaska łyżka soli
łyżka cukru pudru
ok. 600 ml letniej wody
Wykonanie
Drożdże i cukier mieszamy widelcem z letnią wodą i odstawiamy na 5 min. Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą. Robimy w niej wgłębienie o średnicy ok. 18 cm i wlewamy do niego drożdże z cukrem (odstały 5 min.). Mieszamy wszystko, pomagamy sobie zagarniając widelcem. Wyrabiamy ciasto posypanymi mąką rękoma. Nadajemy ciastu kształt kuli i wyrabiamy ok. 10 min. aż ciasto stanie się gładkie, sprężyste i miękkie. Ponownie formujemy kulę, posypujemy ją mąką, przykrywamy folią żywnościową i zostawiamy na 15 min. w temperaturze pokojowej (żeby odpoczęło).