Pieróg pana Stefana – nazwa jak najbardziej prawdziwa, bowiem przepis wymyślił pewien pan Stefan, który bardzo lubił gotować. A zatem do dzieła – jak zrobić pieróg?
Składniki
Farsz:
¾ kg mięsa mieszanego (wołowina i wieprzowina)
2 suche kajzerki
2 łyżki mleka
jajko
2 cebule
gałka muszkatołowa
pieprz, sól do smaku
sos sojowy lub tzw. Maggi, czyli przyprawa do zup
Ciasto:
5 dkg drożdży
¾ kg mąki
½ szklanki mleka
3 jaja (2 całe i jedno żółtko; pozostałe białko zostawić do posmarowania ciasta)
½ szklanki cukru
½ kostki masła lub margaryny
szczypta soli
Wykonanie
Drożdże rozgnieść i posypać kilkoma łyżkami cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja ubić z cukrem. Gdy droższe urosną połączyć z jajami. Około ½ szklanki mąki przesiać, zalać wrzącym mlekiem i odstawić aby ostygła. Połączyć z jajami, resztą przesianej mąki i wyrośniętymi drożdżami (rozczynem), dodać szczyptę soli. Zagnieść ciasto. Rozpuścić tłuszcz i gdy ostygnie (może być letni) dodać do reszty. Ponownie zagnieść ciasto dodając mąkę lub mleko jeśli ciasto będzie zbyt gęste lub za rzadkie. Ciasto powinno „odchodzić od ręki”. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso ugotować, zmielić dwukrotnie, dodając cebulę i bułkę. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajko, mleko i sos sojowy (lub Maggi). Wymieszać dokładnie mikserem.
Ciasto rozwałkować, posmarować białkiem i posmarować farszem. Zawinąć w rulonik jak makowiec, a brzegi zawinąć pod siebie. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 min. Sprawdzić patyczkiem. Podać bezpośrednio, krojąc na plasterki. Można polać sosem grzybowym lub czosnkowym.