Tarta z pomidorami i bazylią

Kategoria: Wypieki wytrawne
Autor: Omelczuk Maria
Data: 24-08-2012 r.

Niby klasyczne, dobrze znane, żeby nie powiedzieć „oklepane” połączenie. Pomidory oprószone świeżą bądź suszoną bazylią to związek idealny. Dziś jednak zinterpretujemy go na nowo – zapiekając te dwa składniki na kruchym spodzie tarty. Żeby zaś osiągnąć pełnię szczęścia, proponujemy posypać wszystko startym, żółtym serem. Tym sposobem mamy francuski wariant pizzy margherity!

Składniki

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
trochę świeżo zmielonego pieprzu
120 g miękkiego masła
woda przegotowana – ile będzie trzeba

Wierzch:
1 kg pomidorów
½ szklanki śmietany
3 jajka
1/3 szklanki świeżej, posiekanej bazylii (jeśli dajesz suszoną, weź tylko łyżkę, gdyż jest o wiele bardziej intensywna w smaku!)
łyżka świeżej, posiekanej pietruszki
2 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
½ szklanki żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach

 

Wykonanie

Najpierw zrób ciasto na tartę. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z solą i pieprzem. Dodaj masło i utrzyj mikserem – masa powinna przypominać grube okruchy chleba. Teraz dolej trochę wody – tyle, aby ciasto się dobrze skleiło i było elastyczne. Zagnieć je, rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na kształt koła o grubości około ½ cm i przenieś na wałku do specjalnej formy do tart (płaskiej i o dużej, około 30-cm średnicy). Starannie dociśnij brzegi i spód.

Nastaw piekarnik na 200°C na „górę i dół”. Sparz pomidory, aby łatwo można było obrać je ze skórki, pokrój w plasterki i usuń twarde gniazda nasienne. Połowę plasterków wyłóż na rozwałkowany, surowy spód tarty. Do dużej miski rozbij jajka, wlej śmietanę i dodaj bazylię, pietruszkę, mąkę, sól i pieprz. Ubij to wszystko mikserem na wysokich obrotach – mąka powinna się dobrze rozpuścić.

Następnie dodaj żółty ser i wymieszaj łyżką. Wylej tę miksturę na spód tarty z pomidorami, rozprowadź łyżką wyrównując powierzchnię, po czym ułóż pozostałe plasterki pomidorów. Piecz około 40 minut aż wierzch stanie się przyrumieniony. Podawaj na ciepło bądź zimno.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28655 )
Array ( [docId] => 28655 )