Aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym

Kategoria: Zupy
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 14-05-2012 r.

Sezon na szparagi trwa. Wszędzie, bez problemu, możemy je kupić. Ale czy mamy jeszcze pomysły jak je przygotowywać? Sposobów jest mnóstwo np. aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym.

Jeśli w ostatnich dniach przyrządzaliśmy coś ze szparagów, pamiętajmy by nie wyrzucać odłamanych końcówek i obierek. Wywar z nich możemy wykorzystać jako bazę do zupy. Dodamy też całe białe szparagi ale dzięki wykorzystaniu tych „resztek” zupa będzie miała bardziej intensywny smak.

Składniki (dla 4 osób)

pęczek białych szparagów
1 l bulionu warzywnego (jeśli pozostały nam resztki szparagów z poprzednich dni – 1 litr wywaru z pozostałości po wcześniej wykorzystywanych szparagach, na kostce rosołowej warzywnej)
puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 cm świeżego imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kurkumy
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki gęstej śmietany 18%
łyżka posiekanego szczypiorku

Wykonanie

Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniale końcówki i główki szparagów. Pozostawiamy zarówno główki szparagów jak i końcówki.

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy grubo pokrojoną cebulę, pokrojony w plasterki czosnek i pokrojony w grubsze plastry imbir. Solimy i posypujemy kurkumą. Podsmażamy kilka minut aż zacznie intensywnie pachnieć (należy uważać by nie przypalić cebuli i czosnku).

Dolewamy bulion. Zagotowujemy razem z odciętymi kawałkami białych szparagów.

Po zagotowaniu wyjmujemy końcówki szparagów oraz plastry imbiru i wyrzucamy je. Zmniejszamy ogień, dolewamy mleko kokosowe i wkładamy surowe szparagi pokrojone w 3 cm kawałki.

 

Gotujemy aż szparagi będą miękkie. Następnie miksujemy wszystkie składniki, a ewentualne pozostałości przecedzamy przez sito. Zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W między czasie gotujemy na parze pozostawione główki szparagów.

Zupę rozlaną do talerzy przyozdabiamy łyżką śmietany posypanej szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Do każdego talerza wrzucamy również ugotowane na parze główki szparagów.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28659 )
Array ( [docId] => 28659 )