Aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym

Kategoria: Zupy
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 14-05-2012 r.

Sezon na szparagi trwa. Wszędzie, bez problemu, możemy je kupić. Ale czy mamy jeszcze pomysły jak je przygotowywać? Sposobów jest mnóstwo np. aksamitna zupa z białych szparagów na mleku kokosowym.

Jeśli w ostatnich dniach przyrządzaliśmy coś ze szparagów, pamiętajmy by nie wyrzucać odłamanych końcówek i obierek. Wywar z nich możemy wykorzystać jako bazę do zupy. Dodamy też całe białe szparagi ale dzięki wykorzystaniu tych „resztek” zupa będzie miała bardziej intensywny smak.

Składniki (dla 4 osób)

pęczek białych szparagów
1 l bulionu warzywnego (jeśli pozostały nam resztki szparagów z poprzednich dni – 1 litr wywaru z pozostałości po wcześniej wykorzystywanych szparagach, na kostce rosołowej warzywnej)
puszka mleka kokosowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 cm świeżego imbiru
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki kurkumy
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki gęstej śmietany 18%
łyżka posiekanego szczypiorku

Wykonanie

Białe szparagi obieramy, odcinamy zdrewniale końcówki i główki szparagów. Pozostawiamy zarówno główki szparagów jak i końcówki.

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy grubo pokrojoną cebulę, pokrojony w plasterki czosnek i pokrojony w grubsze plastry imbir. Solimy i posypujemy kurkumą. Podsmażamy kilka minut aż zacznie intensywnie pachnieć (należy uważać by nie przypalić cebuli i czosnku).

Dolewamy bulion. Zagotowujemy razem z odciętymi kawałkami białych szparagów.

Po zagotowaniu wyjmujemy końcówki szparagów oraz plastry imbiru i wyrzucamy je. Zmniejszamy ogień, dolewamy mleko kokosowe i wkładamy surowe szparagi pokrojone w 3 cm kawałki.

 

Gotujemy aż szparagi będą miękkie. Następnie miksujemy wszystkie składniki, a ewentualne pozostałości przecedzamy przez sito. Zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W między czasie gotujemy na parze pozostawione główki szparagów.

Zupę rozlaną do talerzy przyozdabiamy łyżką śmietany posypanej szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Do każdego talerza wrzucamy również ugotowane na parze główki szparagów.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria Radcy Prawnego Małgorzata Suchecka

    al. Grunwaldzka 472D Lokal 1 Olivia Business Centre, Olivia Six (13. piętro), 80-309 Gdańsk

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • Buszan Suchecka Orłowski Adwokat Radcowie Prawni Sp.p.

    ul. Armii Krajowej 22/2, 81-849 Sopot

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • KANCELARIA ADWOKACKA Adwokat Michał Gajda

    ul. Księcia Bogusława X 1/3, 70-440 Szczecin

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28659 )
Array ( [docId] => 28659 )

Array ( [docId] => 28659 )