Zupa z czerwonej soczewicy

Kategoria: Zupy
Autor: Błachnio Patrycja
Data: 20-02-2013 r.

Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Jej nasiona zawierają dużo białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), także karoten i witaminy. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski.

Składniki :

1 litr bulionu warzywnego,

1 średnia cebula,

1 szklanka czerwonej soczewicy,

1 puszka krojonych pomidorów bez skóry,

sól,

pieprz,

garść posiekanej bazylii lub natki pietruszki.

Przygotowanie :

Bulion warzywny – do2 litrówzimnej wody wrzucamy obrane i umyte warzywa (2 marchewki, ½ selera, 1 korzeń pietruszki, 2 ząbki czosnku, ½ pora, 1 cebulę) oraz przyprawy (4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 4-5 ziarenek pieprzu). Gotujemy na wolnym ogniu prze 40 minut. W połowie gotowania solimy do smaku. Odcedzamy warzywa i przyprawy.

 

Posiekaną cebulę smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy soczewicę i lekko roztarte pomidory. Smażymy przez chwilę i dodajemy do przygotowanego wcześniej bulionu. Po zagotowaniu zmniejszmy ogień i dusimy zupę ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego!

Błachnio Patrycja

Tagi: zupy

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29686 )
Array ( [docId] => 29686 )

Array ( [docId] => 29686 )