Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych. Jej nasiona zawierają dużo białka, skrobię, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo), także karoten i witaminy. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza apetyt na słodkie przekąski.
Składniki :
1 litr bulionu warzywnego,
1 średnia cebula,
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 puszka krojonych pomidorów bez skóry,
sól,
pieprz,
garść posiekanej bazylii lub natki pietruszki.
Przygotowanie :
Bulion warzywny – do2 litrówzimnej wody wrzucamy obrane i umyte warzywa (2 marchewki, ½ selera, 1 korzeń pietruszki, 2 ząbki czosnku, ½ pora, 1 cebulę) oraz przyprawy (4-5 ziarenek ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 4-5 ziarenek pieprzu). Gotujemy na wolnym ogniu prze 40 minut. W połowie gotowania solimy do smaku. Odcedzamy warzywa i przyprawy.
Posiekaną cebulę smażymy na małej ilości oleju. Dodajemy soczewicę i lekko roztarte pomidory. Smażymy przez chwilę i dodajemy do przygotowanego wcześniej bulionu. Po zagotowaniu zmniejszmy ogień i dusimy zupę ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!