Andaluzyjskie gazpacho

Kategoria: Zupy
Autor: Omelczuk Maria
Data: 21-06-2012 r.

Charakterystyczne dla gazpacho jest spora dowolność w doborze składników, a także warunek, iż do ich przyrządzania używamy wyłącznie warzyw, zapominając o mięsie. Jak zrobić pyszne gazpacho, które idealnie orzeźwi nas w upalne, letnie dni?

Składniki

6 dużych, dojrzałych pomidorów
2 zielone papryki
czerwona papryka
ogórek
duża, czerwona cebula
1-3 ząbki czosnku
2 kromki chleba (z wczorajszego dnia)
oliwa z oliwek
ocet winny
sól, pieprz

Wykonanie

Namocz w misce kromki chleba, aby zmiękły – możesz dodać trochę soli, pieprzu i oliwy. Umyj pomidory (jeśli masz wrażliwy żołądek, sparz je i obierz ze skórki), umyj i usuń gniazda nasienne z papryk, obierz ogórek, czerwoną cebulę i czosnek. Włóż wszystkie składniki do blendera, dodaj miękkie już kromki pieczywa i zmiksuj razem, dodając trochę wody, aby otrzymać konsystencję kremu.

 

Wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę octu winnego, posól i popieprz do smaku. Jeśli gazpacho jest za gęste, to dolej wodę (pamiętaj, że ma to być zupa) i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki, żeby się oziębiło, a przed podaniem wlej łyżkę oliwy i dorzuć kilka kostek lodu. Możesz dodatkowo ozdobić talerze cząstkami papryki lub ogórka. ¡Que aproveche!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28673 )
Array ( [docId] => 28673 )

Array ( [docId] => 28673 )