Składniki
50 dag buraków (najlepiej wybrać mniejsze sztuki)
kalarepa (może być większa)
2 ogórki szklarniowe
2 ząbki czosnku (jeżeli ktoś nie lubi, można nie dodawać do chłodnika)
łyżka posiekanego kopru, pietruszki i szczypiorku
50 dag jogurtu naturalnego
0,5 l koncentratu z buraków (butelka)
jajko ugotowane na twardo
sól
pieprz
kminek
Wykonanie
Buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, kiedy będą miękkie. Nie gotujemy ich zbyt długo, żeby się nam nie rozgotowały. Później obieramy je i trzemy na tarce o grubych oczkach, tak samo jak obraną kalarepę i ogórki. Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy koncentratem z buraków (możemy przygotować swój koncentrat barszczu; jeżeli mamy mało czasu, to najlepiej kupić koncentrat w butelce, najlepiej szklanej). Dodajemy jogurt naturalny i mieszamy wszystko razem.