Chłodnik serowy

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Środek lata, żar leje się z nieba, a nam nic się nie chce. Po męczących godzinach pracy jesteśmy u kresu sił, a trzeba coś jeszcze ugotować. Warto zatem pomyśleć o czymś na szybko i na pewno na zimno. Dobrym pomysłem jest chłodnik, który można przygotować bez prażenia się przy kuchni. Doskonale zastąpi popularną zupę.

Składniki

opakowanie serka wiejskiego (granulowanego)
400 ml kefiru
ogórek średniej wielkości
pęczek rzodkiewek
2 małe cebulki wraz ze szczypiorkiem
czubata łyżka posiekanego koperku
ząbek czosnku
sól
biały pieprz

Wykonanie

Pozbawiony skóry i pestek ogórek oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z dużymi otworami, przekładamy na sito, odsączamy. Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Kefir łączymy z serkiem. Dodajemy posiekany czosnek, cebulki, odsączone ogórki i rzodkiewki. Na koniec przyprawiamy do smaku i posypujemy koperkiem. Całość mieszamy i rozlewamy na wychłodzone talerze. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, polanymi skwarkami ze słoniny i posypanymi zieleniną.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28664 )
Array ( [docId] => 28664 )