Gazpacho to przysmak hiszpański, wywodzący się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania i jest idealna na upalne dni, ponieważ podaje się ją na zimno. Ten „hiszpański chłodnik” ma jednak niepowtarzalny smak, o czym z pewnością się przekonasz. Ważna informacja dla zapracowanych – czas przygotowania wynosi zaledwie 15 minut.
Składniki
3/4 kg pomidorów
2 czerwone papryki
ogórek
czerwona cebula
2 ząbki czosnku
papryczka chili
świeża bazylia
oliwa
ocet winny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Ogórek obieramy i kroimy na drobne kawałki. Papryki oczyszczamy z pestek i również kroimy na drobno, natomiast papryczki chili drobno siekamy. Następnie obieramy czosnek i cebulę. Możemy również pokusić się o upieczenie papryki w folii aluminiowej lub podanie papryki grillowanej. Ponieważ pomidory są czerwone a ogórek zielony, z uwagi na walory kolorystyczne warto wybrać paprykę żółtą.
Wszystkie warzywa wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy oliwę i ocet winny oraz bazylię i miksujemy jeszcze przez chwilę. Całość przyprawiamy, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię. Na koniec dodajemy posiekaną papryczkę chili oraz sól i pieprz do smaku. Najlepiej jest dodać pieprz świeżo mielony, wówczas zupa będzie bardziej aromatyczna.
Tak przygotowane gazpacho wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Następnie wyjmujemy i wlewamy do małych miseczek lub tzw. kokilek. Możemy dodać kilka kostek lodu. Gotowe danie dekorujemy kawałkami ogórka, papryki i listkami świeżej bazylii. Do zupy można dodać okruchy chleba, a najlepiej własnoręcznie przygotowane, drobno pokrojone grzanki. Ciekawym rozwiązaniem będzie również przygotowanie tradycyjnych grzanek czosnkowych lub czosnkowych z serem.