Zupa koperkowa

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 04-06-2012 r.

Zupy stanowią ważną pozycję w codziennym jadłospisie. Podawane są najczęściej jako pierwsze danie posiłku obiadowego. Kiedy mamy dość tradycyjnej pomidorowej czy ogórkowej, polecam zupę koperkową na wywarze z kości i włoszczyzny.

Składniki

30 dag kości
25 dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
sól
4 dag mąki
1/8–1/4 l śmietany
3 łyżki siekanego koperku

Wykonanie

Z kości i włoszczyzny gotujemy wywar. Należy pamiętać, żeby gotować go powoli w niskiej temperaturze. Całość solimy i jak już włoszczyzna i mięso oddadzą swój smak, przecedzamy wywar. Następnie dodajemy do niego mąkę rozmieszaną z zimną wodą i całość zagotowujemy. Na koniec dodajemy świeżo posiekany koperek i śmietanę.

 

Najlepiej smakuje z kluseczkami francuskimi lub kładzionymi.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28666 )
Array ( [docId] => 28666 )

Array ( [docId] => 28666 )