Zupa krem selerowy

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 06-06-2012 r.

Tradycyjne zupy coraz częściej ustępują miejsca różnego rodzaju kremom. Najlepsze wychodzą ze świeżych warzyw. Są nie tylko smaczne, ale również bogate w witaminy. Moja rodzina je uwielbia. Ostatnio furorę zrobiła zupa – krem z selerów. Tak bardzo wszystkim smakował, że dla mnie zabrakło na dokładkę. A to chyba najlepsza rekomendacja.

Składniki

duży seler
1 l esencjonalnego rosołu
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki zimnego mleka
3 łyżki śmietany
6 łyżek utartego, żółtego sera
sól
pieprz

Wykonanie

Obrany i pokrojony w cienkie krążki seler zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu, i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok. 25 min.); wody powinno być tyle, żeby seler był przykryty na wysokość centymetra. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy raz jeszcze, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Po zdjęciu z ognia dodajemy lekko ubitą śmietanę. Gorącą zupę rozlewamy do salaterek i posypujemy serem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28667 )
Array ( [docId] => 28667 )