Zupa meksykańska

Kategoria: Zupy
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 19-06-2012 r.

Zupa gęsta, ostra, pożywna i przyprawiająca o dobry nastrój? Taka jest zupa meksykańska. Pełna pysznego mięsa i soczystych warzyw. W smaku przypomina chili con carne. Sprawdź, jak ją zrobić.

Na charakter współczesnych Meksykan wpłynęły cechy ludów indiańskich, hiszpańskich oraz sąsiedztwo ze Stanami Zjednoczonymi. Zapewne nie pozostało to bez wpływu na meksykańską kuchnię, która ma dzisiaj wielu zwolenników na całym świecie.

Meksykańska zupa, którą prezentujemy, jest naprawdę pożywna ale jeśli jesteśmy bardzo głodni, możemy jeszcze dodać do niej pokrojoną w paski tortillę. Albo zjeść do niej kawałek placka, przegryzając nim zupę, tak jak niektórzy przegryzają żurek kromką chleba.

Składniki

500 g mielonej wołowiny (lub mieszanka 250 g wołowiny, 250 g wieprzowiny)
2 średnie cebule
3 ząbki czosnki
puszka pomidorów bez skórki (w sezonie 3 pomidory bez skórki i pestek posiekane w kostkę)
2 duże kolorowe papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
100 g startego sera żółtego (np. gouda, chedar)
0,5 l bulionu (wołowy/warzywny)
szklanka czerwonego półwytrawnego wina
oliwa z oliwek
świeża czerwona papryczka chili (bez pestek - jeśli ma być mniej pikantne)
2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki
kumin
łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziarenek kolendry
sól i pieprz
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania


 

Wykonanie

W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej czosnek i cebulę. Dodajemy zmielone mięso i podsmażamy aż się zrumieni. Zalewamy mięso czerwonym winem i dusimy przez ok. 10 minut. Dolewamy bulion i paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Dodajemy fasolkę z puszki, kukurydzę oraz pomidory z puszki – wszystko razem z zalewami. Gotujemy przez kolejne 10 minut.

Na koniec dodajmy wszystkie przyprawy i posiekaną papryczkę chili. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę rozlewamy do miseczek, każdą posypujemy po wierzchu startym żółtym serem i posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki oraz czerwoną mieloną słodką papryką. Na każdej możemy położyć dodatkowo łyżkę kwaśnej śmietany.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28672 )
Array ( [docId] => 28672 )

Array ( [docId] => 28672 )