Zupa minestrone z majerankowym pesto

Kategoria: Zupy
Autor: Omelczuk Maria
Data: 03-07-2012 r.

Jest to bodajże najbardziej popularna włoska zupa, mająca swój rodowód w wiejskich rejonach Italii. Jej rodzaje i kompozycje składników są niezliczone. Biedni chłopi zazwyczaj wykorzystywali do przyrządzania minestrone to, co akurat było pod ręką – stąd mnogość i wszelka dopuszczalność jej wersji. My proponujemy podać ją z aromatycznym pesto na bazie majeranku i orzechów włoskich.

Składniki

puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy
5 średnich pomidorów
2 średnie cebule
100 g wędzonego boczku
-2 średnie marchewki
½ główki kapusty
2 średnie cukinie
200 g drobnego makaronu (najlepiej w kształcie ryżu – zwanego orzo)
3 średnie ziemniaki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 litry bulionu drobiowego (może być też taki z kostki rosołowej)
sól, świeżo zmielony pieprz – do przyprawienia
kilka całych liści majeranku – do dekoracji

Pesto z majeranku:

4 łyżki drobno startego parmezanu
pęczek świeżego majeranku
½ szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
100 g orzechów włoskich
sól, pieprz – do doprawienia

Wykonanie

Obierz cebule i pokrój je w kostkę. Pokrój wędzony boczek na małe kawałki. Obierz ziemniaki i marchewki, oba warzywa pokrój w małą kostkę. Sparz pomidory, aby łatwo dały się obrać ze skórki, po czym pokrój je na mniejsze cząstki, usuwając gniazda nasienne.

W wielkim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć kawałki cebuli, boczku, ziemniaki, marchewki oraz pomidory. Smaż wszystko aż cebula stanie się złocista. Następnie dolej litr bulionu drobiowego i gotuj na średnim ogniu około 10 minut, mieszając zupę od czasu do czasu.

W międzyczasie pokrój liście kapusty w wąskie paski, umyj też cukinie i pokrój je w kostkę. Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodaj do nich kapustę, 2 cukinie, odsączoną białą fasolę z puszki i makaron w kształcie ryżu. Dolej resztę bulionu i zostaw, aby zupa gotowała się na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut. Pod koniec posól i popieprz do smaku.

W czasie jak minestrone będzie się gotowała, zrób pesto: najpierw umyj świeże liście majeranku, posiekaj je nieco i włóż do blendera razem z obranymi ząbkami czosnku. Miksuj około 30 sekund. Powoli wlewaj oliwę z oliwek – powinieneś otrzymać konsystencję pasty. Teraz dodaj orzechy włoskie, starty parmezan i nieco soli i pieprzu. Ponownie zmiksuj wszystko przez 30 sekund.

Przelej porcje zupy do talerzy, a na środek każdej z nich daj po łyżeczce pesto. Oprósz zupę odłożonymi, całymi listkami majeranku.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28675 )
Array ( [docId] => 28675 )