Zupa minestrone z majerankowym pesto

Kategoria: Zupy
Autor: Omelczuk Maria
Data: 03-07-2012 r.

Jest to bodajże najbardziej popularna włoska zupa, mająca swój rodowód w wiejskich rejonach Italii. Jej rodzaje i kompozycje składników są niezliczone. Biedni chłopi zazwyczaj wykorzystywali do przyrządzania minestrone to, co akurat było pod ręką – stąd mnogość i wszelka dopuszczalność jej wersji. My proponujemy podać ją z aromatycznym pesto na bazie majeranku i orzechów włoskich.

Składniki

puszka białej fasoli, odsączonej z zalewy
5 średnich pomidorów
2 średnie cebule
100 g wędzonego boczku
-2 średnie marchewki
½ główki kapusty
2 średnie cukinie
200 g drobnego makaronu (najlepiej w kształcie ryżu – zwanego orzo)
3 średnie ziemniaki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 litry bulionu drobiowego (może być też taki z kostki rosołowej)
sól, świeżo zmielony pieprz – do przyprawienia
kilka całych liści majeranku – do dekoracji

Pesto z majeranku:

4 łyżki drobno startego parmezanu
pęczek świeżego majeranku
½ szklanki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
100 g orzechów włoskich
sól, pieprz – do doprawienia

Wykonanie

Obierz cebule i pokrój je w kostkę. Pokrój wędzony boczek na małe kawałki. Obierz ziemniaki i marchewki, oba warzywa pokrój w małą kostkę. Sparz pomidory, aby łatwo dały się obrać ze skórki, po czym pokrój je na mniejsze cząstki, usuwając gniazda nasienne.

W wielkim garnku rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć kawałki cebuli, boczku, ziemniaki, marchewki oraz pomidory. Smaż wszystko aż cebula stanie się złocista. Następnie dolej litr bulionu drobiowego i gotuj na średnim ogniu około 10 minut, mieszając zupę od czasu do czasu.

W międzyczasie pokrój liście kapusty w wąskie paski, umyj też cukinie i pokrój je w kostkę. Kiedy warzywa w garnku zmiękną, dodaj do nich kapustę, 2 cukinie, odsączoną białą fasolę z puszki i makaron w kształcie ryżu. Dolej resztę bulionu i zostaw, aby zupa gotowała się na wolnym ogniu przez jakieś 20 minut. Pod koniec posól i popieprz do smaku.

W czasie jak minestrone będzie się gotowała, zrób pesto: najpierw umyj świeże liście majeranku, posiekaj je nieco i włóż do blendera razem z obranymi ząbkami czosnku. Miksuj około 30 sekund. Powoli wlewaj oliwę z oliwek – powinieneś otrzymać konsystencję pasty. Teraz dodaj orzechy włoskie, starty parmezan i nieco soli i pieprzu. Ponownie zmiksuj wszystko przez 30 sekund.

Przelej porcje zupy do talerzy, a na środek każdej z nich daj po łyżeczce pesto. Oprósz zupę odłożonymi, całymi listkami majeranku.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • Buszan Suchecka Orłowski Adwokat Radcowie Prawni Sp.p.

    ul. Armii Krajowej 22/2, 81-849 Sopot

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • KANCELARIA ADWOKACKA Adwokat Michał Gajda

    ul. Księcia Bogusława X 1/3, 70-440 Szczecin

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28675 )
Array ( [docId] => 28675 )

Array ( [docId] => 28675 )