Waniliowe jezioro
Wyglądem przypomina jezioro o kolorze wanilii, z wolno dryfującymi białymi żaglami, smakiem natomiast – słodki deser waniliowy. Rumuni i Węgrzy znają ją jako „ptasie mleczko”, natomiast we Francji króluje podobny deser składający się z bez zanurzonych w kremie.
Chociaż bardziej przypomina zupę mleczną niż danie obiadowe stanowi smaczny, sycący posiłek, który śmiało można przygotować w letnie dni. Doskonale komponuje się z innym daniem jarskim. Przykładowo na drugie danie można usmażyć naleśniki lub jabłka w cieście.
Składniki
1 litr mleka (najlepiej 2%)
2 jajka (całe)
pół laski wanilii (może być cukier wanilinowy)
1/3 szklanki cukru (może być cukier puder)
Wykonanie
Mleko wlać do wysokiego garnka i zagotować. Następnie ubić białka na sztywną pianę. Piana będzie się lepiej ubijać, jeśli dodasz do białek odrobinę cukru pudru. Kiedy piana będzie sztywna, połóż ją delikatnie łyżką na mleku, zagotuj, a następnie przełóż łyżką cedzakową na drugą stronę i ponownie zagotuj. Tak ugotowane kluseczki wyjmij z mleka i połóż ostrożnie łyżką cedzakową na talerzu.