Zupa rybna z pulpecikami

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Ryby goszczą na moim stole w różnej postaci – smażone, grillowane, gotowane. Ostatnio rozsmakowałam się również w zupie rybnej. Każdy okaz, czy to karaś, czy sum, czy karp, czy szczupak jest odpowiedni, by zamienić go w cudownie delikatny rybny eliksir. Jej zwolenników w moim domu jest wielu.

Składniki

25-30 dag ryby (karaś, sum, karp, szczupak)
15 dag włoszczyzny
2 l wody
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
3 dag mąki
pieprz
gałka muszkatołowa
1/8 l śmietany

Wykonanie

Z włoszczyzny i ryby oraz przypraw gotujemy wywar, około godziny. Co ważne, należy go dokładnie przecedzić. Z obranego z ryb mięsa przyrządzamy malutkie pulpeciki.

Przygotowany wywar doprawiamy mąką rozmieszaną z 1/8 l ostudzonego wywaru i doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy do smaku sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Do lekko przestudzonej zupy dodajemy śmietanę, która nada zupie delikatności.

 

Ja najczęściej podaję zupę razem z wcześniej przygotowanymi małymi pulpecikami, które dodatkowo podkreślą rybny smak. Jeśli nie robię pulpetów, podaję z kluskami francuskimi. Zarówno jedna, jak i druga wersja jest rewelacyjna.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28663 )
Array ( [docId] => 28663 )