Składniki
4 młode marchewki
4 młode pietruszki
mały seler korzeniowy
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 ziemniaki
kostka bulionowa warzywna
3 garście szczawiu
łyżka masła
1/4 l śmietany (18%)
łyżka mąki
4 jajka na twardo
sól, pieprz
Wykonanie
Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy ok. 30 min. W połowie gotowania wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostkę bulionową. Zanim powstanie baza do zupy, bierzemy się za przygotowanie szczawiu.
Świeży szczaw należy dokładnie opłukać, przebrać (pozbyć się niedobrych liści) i odciąć ogonki. Następnie siekamy liście i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Całość gotujemy ok. 5 min.