Zupa szczawiowa z jajkiem

Kategoria: Zupy
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 08-06-2012 r.

Najlepiej smakuje ze świeżego szczawiu prosto z ogródka. Czas więc wykorzystać okres wiosenny i pokusić się o pyszną „szczawiową z jajkiem”. Widząc dużo składników pomyślicie pewnie, że jest pracochłonna. Na szczęście - nic bardziej mylnego. Największa robota to krojenie szczawiu, ale przyjemności z jedzenia dużo więcej.

Składniki

4 młode marchewki
4 młode pietruszki
mały seler korzeniowy
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
4 ziemniaki
kostka bulionowa warzywna
3 garście szczawiu
łyżka masła
1/4 l śmietany (18%)
łyżka mąki
4 jajka na twardo
sól, pieprz

Wykonanie

Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy litrem wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy ok. 30 min. W połowie gotowania wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kostkę bulionową. Zanim powstanie baza do zupy, bierzemy się za przygotowanie szczawiu.

Świeży szczaw należy dokładnie opłukać, przebrać (pozbyć się niedobrych liści) i odciąć ogonki. Następnie siekamy liście i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Całość gotujemy ok. 5 min.

Na koniec mieszamy śmietanę z mąką, rozprowadzamy 3 łyżkami zimnej wody oraz kilkoma łyżkami zupy. Tak przygotowaną konsystencję dodajemy do zupy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.

Najlepszym towarzyszem zupy szczawiowej jest oczywiście jajko. Dlatego do każdego talerza wrzucamy ćwiartki lub połówki jajka i rozkoszujemy się jej smakiem.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28669 )
Array ( [docId] => 28669 )