Zupa z liśćmi sałaty i białą fasolą

Kategoria: Zupy
Autor: Omelczuk Maria
Data: 21-06-2012 r.

Dzisiaj cofniemy się nieco w czasie i zawitamy do Starożytnego Rzymu, miejsca gdzie uwielbiano warzywa i mądrze wzbogacano nimi niemal każdy posiłek. Przede wszystkim kluczową rolę odgrywała tam sałata.

Rzymianie niemal czcili ją, często przypisując tej roślinie magiczne właściwości; traktowana była również jako afrodyzjak. Co ciekawe, na surowo jadali oni tylko bardzo młode sałaty, o jasnozielonych, prawie białych liściach. Starsze musiały być poddane procesowi gotowania lub zapiekania.

Starożytny „boom” na to warzywo pojawił się w epoce panowania cesarza Domicjana (81–96 r. n.e.), kiedy to sałaty stanowiły obowiązkowy element na wystawnych bankietach i orgiach. Podawano je jako przystawkę albo w formie kilku ładnie ułożonych liści polanych oliwą z oliwek jako dodatek do dań głównych – zwyczaj po dziś dzień powszechnie praktykowany w restauracjach na całym świecie.

Poniższy przepis jest moją inspiracją antycznymi tekstami o gotowaniu – pierwszymi traktatami o sztuce kulinarnej.

Składniki

duża puszka (800 g) białej fasoli
4 marchewki
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
główka rzymskiej sałaty
pęczek świeżej pietruszki
łyżeczka soli

 

Wykonanie

Najpierw umyj dokładnie wszystkie warzywa. Obierz marchewki i cebule, i pokrój je w kostkę (zachowaj jedną marchew w całości). Obierz czosnek i pokrój go w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę, marchewki (z wyjątkiem tej jednej całej) i plasterki czosnku. Zalej warzywa przegotowaną wodą i dodaj posiekaną pietruszkę; gotuj na średnim ogniu. Po 10 minutach dorzuć odsączoną białą fasolę z puszki i zagotuj wszystko razem.

W międzyczasie pokrój w julienne (bardzo cienkie paseczki) odłożoną marchewkę. Umyj liście sałaty rzymskiej i także pokrój je na mniejsze części. Sprawdź czy warzywa w zupie są już ugotowane – jeśli tak, zmiksuj w blenderze zawartość garnka aż zupa osiągnie konsystencję purée. Postaw ją z powrotem na lekki ogień i dodaj cienkie paseczki marchewki i rzymskiej sałaty. Doprowadź polewkę do wrzenia, zdejmij z ognia i podawaj póki ciepła.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • Buszan Suchecka Orłowski Adwokat Radcowie Prawni Sp.p.

    ul. Armii Krajowej 22/2, 81-849 Sopot

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • KANCELARIA ADWOKACKA Adwokat Michał Gajda

    ul. Księcia Bogusława X 1/3, 70-440 Szczecin

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28674 )
Array ( [docId] => 28674 )

Array ( [docId] => 28674 )